Bukken Bruse-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bukken Bruse-ulykken
Luftfartsulykke
ÅrsakDårlig vær ved landing
Dato2. oktober 1948
LandNorge
Passasjerer38
Mannskap7
Omkomne19
Overlevende26
Luftfartøy
FlytypeShort Sandringham
NavnBukken Bruse
OperatørDet Norske Luftfartselskap
RegistreringsnummerLN-IAW
Tok av fraOslo lufthavn, Fornebu
Bestemmelses-
sted
Hommelvik sjøflyhavn
Omkomne19
Overlevende26
Kart
Bukken Bruse-ulykken
63°25′05″N 10°47′33″Ø

«Bukken Bruse»-ulykken var en flyulykke som skjedde den 2. oktober 1948 ved Hommelvik sjøflyhavn i Trondheimsfjorden og som kostet 19 mennesker livet. Flyet var et norskregistrert firemotors sjøfly av typen Short Sandringham V (reg. LN-IAW) med navnet «Bukken Bruse» og tilhørte Det Norske Luftfartselskap (DNL) og ble brukt i den flyvende hurtigrute.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Flyet var på vei fra Fornebu til Hommelvik ved Trondheim med 38 passasjerer og en besetning på syv, ledet av DNLs sjefsflyger John Strandrud. Da flyet skulle lande i Hommelvika ved Trondheimsfjorden var været dårlig. Styrbord (høyre) pongtong traff sjøen så kraftig at den knakk. Flyet hellet over til styrbord (høyre) side og styrbord (høyre) vinge traff vannet. Deretter tippet flyet over og nesen ble ødelagt i det kraftige sammenstøtet med vannet og én flyvertinne ble drept umiddelbart. Den forreste delen av flyet ble raskt fylt med vann.

Av de totalt 45 ombord døde 16 av passasjerene og tre av besetningen.[1] Blant de omkomne var ordfører i Tromsøysund kommune Alfred Hansen.[2] De av passasjerene som ikke druknet var de som satt lengst akter i flyets røykeavdeling, deriblant den kjente filosofen og samfunns­kritikeren Bertrand Russell (1872 – 1970), som skulle til Trondheim og holde foredrag i Studentersamfundet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten Morgen 4. oktober 1948
  2. ^ Hans Olav Løkken. «1948 Hommelvikaulykka og Bertrand Russel» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 13. august 2017. Besøkt 13. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]