Bukken Bruse-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bukken Bruse-ulykken
Oversikt
Dato 2. oktober 1948
Årsak Dårlig vær ved landing
Ulykkessted Hommelvika
Tok av fra Oslo lufthavn, Fornebu
Destinasjon Hommelvika havn
Omkomne 19
Fly
Flytype Short S.25 Sandringham 5
Operatør Det Norske Luftfartselskap
Registreringsnr. LN-IAW
Flyets navn Bukken Bruse
Passasjerer 38
Mannskap 7
Overlevende 26

«Bukken Bruse»-ulykken var en flyulykke som skjedde den 2. oktober 1948 i Hommelvika i Trondheimsfjorden og som kostet 19 mennesker livet. Flyet var et norskregistrert firemotors sjøfly av typen Short Sandringham V (reg. LN-IAW) med navnet «Bukken Bruse» og tilhørte Det Norske Luftfartselskap (DNL) og ble brukt i den flyvende hurtigrute.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Flyet var på vei fra Fornebu til Hommelvik ved Trondheim med 38 passasjerer og en besetning på syv. Da flyet skulle lande i Hommelvika ved Trondheimsfjorden var været dårlig. Styrbord (høyre) pongtong traff sjøen så kraftig at den knakk. Flyet hellet over til styrbord (høyre) side og styrbord (høyre) vinge traff vannet. Deretter tippet flyet over og nesen ble ødelagt i det kraftige sammenstøtet med vannet og én flyvertinne ble drept umiddelbart. Den forreste delen av flyet ble raskt fylt med vann.

Av de totalt 45 ombord døde 16 av passasjerene og tre av besetningen.[1] De av passasjerene som ikke druknet var de som satt lengst akter i flyets røykeavdeling, deriblant den kjente filosofen og samfunns­kritikeren Bertrand Russell (1872 – 1970), som skulle til Trondheim og holde foredrag i Studentersamfundet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten Morgen 4. oktober 1948

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]