Bukkejakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bukkejakt er jakthornbærende råbukk. I Norge starter bukkejakten den 10. august hvert år og varer til den 23. desember. Rådyr er ifølge lovverket å regne som storvilt i Norge. Jegere må derfor i tillegg til jegerprøven også ha bestått skyteprøve for storviltjegere. Rifle er eneste tillatte våpen fram til den regulære rådyrjakten starter. I denne perioden er det heller ikke tillatt å bruke løs hund.

Bukkejakt ble tillatt i hele Norge fra 1994, i enkelte områder fra 80-tallet. Opprinnelig var startdagen satt til den 21. august. Senere ble den for en periode flyttet til 16. august, men nå er det altså 10. august som gjelder.

Rådyras brunsttid starter gjerne i slutten av juli, så på denne tiden av året er råbukkene på vandring etter brunstige råer. Råbukken er det eneste hjortedyret som er revirhevdende, så de mest vanlige jaktformene er posteringsjakt og lokkejakt.

Den regulære rådyrjakten starter den 25. september og slutter samtidig med bukkejakten. Da er det lov å bruke løs hund med maksimal boghøyde på 41 cm.

Se også[rediger | rediger kilde]