Bueribbet markblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bueribbet markblomsterflue
Nomenklatur
Eupeodes lapponicus
(Zetterstedt, 1843)
Populærnavn
bueribbet markblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog.
Utbredelse: Holarktis,
funnet over hele Norge.

Bueribbet markblomsterflue (Eupeodes lapponicus) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes er funnet over det meste av Norge, men er ikke spesielt tallrik.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-11 mm), gul og svart blomsterflue. Arten kan ligne på mange andre Eupeodes-arter, et bra kjennetegn er at åren R4+5 er tydelig S-formet buet foran den fremste marginalcellen. Fasettøynene er nakne. Antennene er brune, ansiktet for det meste gult. Thorax er litt matt svart, på sidene med tette, gule hår, scutellum er grågult. Bakkroppen er svart med tre par runde, gule flekker som ikke når helt ut til ytterkanten. Beina er gulbrune, vingene glassklare med brunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra mars til oktober og besøker mange slags blomster. Arten finnes helst i tilknytning til barskog.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes i nesten hele den palearktiske sone og også i Nord-Amerika. I Norge er den funnet spredt over hele landet bortsett fra ytre deler av Nord-Norge og høyfjellet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]