Budbringeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Budbringeren
Generell informasjon
SjangerThriller, Komedie
Utgivelsesår1997
Prod.landNorge
Lengde83 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiPål Sletaune
ManusforfatterJonny Halberg
Pål Sletaune
Eksterne lenker

Budbringeren er en norsk spillefilm fra 1997 regissert av Pål Sletaune. Filmen har vunnet flere priser både i Norge og internasjonalt. På Amandaprisutdelingen i 1997 fikk både hovedrolleinnehaver Robert Skjærstad og birolleinnehaver Eli Anne Linnestad pris for beste skuespiller, og filmen i seg selv fikk prisen for beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om postbudet Roy. Han er en lat, fattig postmann, som ikke kan annet enn å gå med posten. Men han er ingen fullt ut lojal postmann av den grunn, Roy snoker i andres saker. Rett som det er så leser han andres brev. En dag, da han skal levere et brev som han har lest, setter en av beboerne nøkkelen igjen i postkassen. Denne beboeren heter Line, og er ei jente Roy har lagt merke til før. Roy klarer ikke dy seg. Han tar nøklene og sniker seg inn i leiligheten hennes. Da han går videre på runden stoppes han av tre uteliggere som vil ta veska hans. Han prøver å gi den til dem, men den sitter fast, derfor blir han banket bevisstløst og havner på sykehuset. Mens han er på sykehuset ser han Line igjen. Hun er der og besøker noen, og Roy går etter for å sjekke hvem det er.

Senere drar han hjem til Line, etter å ha funnet ut at hun ikke er hjemme. Han setter seg på senga, og etter hvert så sovner han. Han våkner av at Line kommer hjem og må gjemme seg under sengen. Da Roy endelig kan snike seg ut mens Line er i badekaret, mister han noen brev like ved badet. Han bøyer seg ned for å ta dem og ser en tom pilleboks. Det viser seg at Line har prøvd å ta livet av seg. Roy får henne opp av vannet, og ringer ambulanse. Deretter drar Roy ut på en bar, fordi to kompiser har vunnet på hest. Der får han med seg ei gammel, full dame, Betsy, hjem til Line, som nå er på sykehuset. Betsy løper derifra når Roy klikker fordi hun har på seg Lines morgenkåpe - noe Betsy ikke vet.

En annen dag bestemmer Roy seg for å rense klær på renseriet der Line jobber. Han venter til hun er ferdig på jobb, og så følger han etter henne. Det viser seg at hun er på vei til å møte en mann på trikken. Han heter Georg, og det kommer frem at de har gjort noe kriminelt sammen. Roy følger etter Georg som nå har fått en pose med penger av Line. Roy klarer å rappe penga fra Georg, men mister klokka si, som han har fått av posten. Da Roy senere en dag kommer hjem til leiligheten sin, er den helt bombardert. Georg har fått tak i navnet hans og hvor han bor ved hjelp av klokka, og er der for å få tilbake pengene. Hjemme hos Roy har Georg blant annet funnet et bilde av Line, og tror det finnes en sammenheng der. Roy klarer å stikke av. Han løper til en fest hos en kompis og ringer hjem til Line. Der er det en mannsstemme som tar telefonen og Roy forstår at noe ikke er riktig. Han råkjører bort. Samtidig med dette er Betsy og to karer på vei dit for å ta Roy, som de tror heter Georg. De finner den ekte Georg der, og banker ham. Roy vinker til Line at hun må komme, og hun sniker seg vekk. De kjører avgårde, men det viser seg at Georg henger på bak. Til slutt detter han av, og er halvdød. De tar ham med i bilen og lemper ham av i Roy sin hemmelige hule. Line finner bildet av seg selv i Roys bil, og spør Roy hvorfor han lyver. Roy forteller at han har vært inne hos henne en gang, og at det var han som reddet henne. Line blir sint og går, men Roy følger etter.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Robert Skjærstad Roy Amundsen
Andrine Sæther Line Groberg
Per Egil Aske Georg Rheinardsen
Eli Anne Linnestad Betsy
Trond Høvik Sæther
Henriette Steenstrup Gina
Ådne Olav Sekkelsten Per
Trond Fausa Aurvaag Espen

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Budbringeren, (Pål Slettaune, 1997)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]