Brungult neslefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brungult neslefly
Nomenklatur
Abrostola triplasia
Linnaeus, 1758
Populærnavn
brungult neslefly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAbrostola
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: steder der det vokser nesler
Utbredelse: den palearktiske sone

Brungult neslefly (Abrostola triplasia) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Det har vært noe navneforvirring rundt denne arten, navnet Abrostola triplasia har til tider blitt brukt om slektningen grått neslefly. Den er funnet spredt fra Østfold vestover til Rogaland i Norge, men det er svært få nyere funn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32 – 36 mm), gulaktig gråbrunt nattfly. Den ligner på slektningen grått neslefly (Abrostola tripartita), men skiller seg ved at vingene har en gulaktig fargetone, ved at mellomlinjene er tynne og den ytre bøyer seg utover nær framkanten, og at den mangler en mørk flekk i forvingespissen. Forkroppen (thorax) er gulgrå med et par høyt oppreiste skjelldusker foran. Forvingen er gulaktiog gråbrun med et lyst felt ved roten. Midtfeltet er uvanlig bredt og omtrent samme farge som resten av vingen. Det er avgrenset av mørke mellomlinjer som er smale og gjerne forsvinner nær framkanten. Den ytre mellomlinjen er bøyd utover mot vingespissen. Nyre- og ringmerkene er av normal størrelse, lyse uten mørk kant. I vingen er det en lyst rødgrå flekk, gjennomskåret av den lyse bølgelinjen.

Larve

Larven er naken, grønn med lyse tegninger. Det bakerste kroppsleddet har en pyramideformet knøl på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på ikke altfor fuktige steder der det vokser brennesle (Urtica dioica), som er larvenes næringsplante. Den overvintrer som puppe. De voksne sommerfuglene flyr fra juni til september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Afrika, i Europa bortsett fra lengst i nord, og i det nordlige Asia østover til Kina og Japan. I Nord-Europa ser den ut til å ha gått sterkt tilbake og forsvunnet fra noen områder, trolig også fra Norge. Fram til rundt 1950 hadde den sannsynligvis små bestander her og der langs kysten til Rogaland, men etter 1960 kjenner man bare to sikre, norske funn fra Sørlandet, begge dreier seg sannsynligvis om innfløyne eksemplarer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. februar 2022. Besøkt 22. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av brungult neslefly Abrostola triplasia som NT→LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, brungult neslefly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Abrostola triplasia på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]