Frøbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bruchinae»)
Frøbiller
ertefrøbille Bruchus pisorum
Nomenklatur
Bruchinae
Latreille, 1802
Synonymi
Bruchidae
Populærnavn
frøbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: ca. 1 400,
145 i Europa
15 i Norge
Habitat: på frø
Utbredelse: hele verden
finnes i Norge
Inndelt i
  • se tekst i artikkel
Frøbiller er små biller.
Hodet er trukket ut til en liten snute.

Frøbiller (Bruchinae / Bruchidae) er en underfamilie med biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Gruppen frøbiller ble tidligere sett på som en egen familie (Bruchidae), men blir i dag regnet til bladbillene.

Frøbiller er under 5 millimeter lange. De er høyt hvelvede, brunspraglete biller. Det lille hodet er trukket ut til en kort snute, dekkvingene dekker ikke de bakerste bakkroppsleddene, og baklårene er sterkt fortykket med en pigg på undersiden.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten, hvor de lever av ulike slags frø. De er brysomme skadedyr særlig på erter og bønner. Larvene utvikler seg inne i de voksende belgene, noen arter kan også angripe tørre, lagrede frø.

Frøbiller tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Systematisk inndeling med fokus på norske arter[rediger | rediger kilde]

Oversikten er basert på Fauna Europaea.[2] Det er 145 arter i Europa inkludert eventuelle underarter, i Norge er det registrert 15 arter, men noen er sjeldne eller følger med importerte matvarer.

... OBS – listen er mangelfull ...

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. september 2020. Besøkt 12. september 2020. 
  2. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 6. mars 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]