Brigader

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Brigadér»)
George Armstrong Custer, den kjente amerikanske general av tysk herkomst, ble forfremmet til sjef av en frivillig brigade tre dager før Slaget ved Gettysburg. Han var kjent for sine fremvisninger av mot og list, og falt i Slaget ved Little Bighorn, overmannet av høvdingen Sitting Bull de forente Lakota-krigerne.

Brigader er en militær grad som rangerer over oberst og under generalmajor, som alternativ til brigadegeneral. Den benyttes som regel av armeer, flyvåpen og marineinfanterier, blant annet i Norge, Storbritannia, Australia og New Zealand.

Graden symboliseres med én stjerne på gulfarget (gullfarget) bakgrunn. Graden tilsvarer flaggkommandør i Sjøforsvaret.

Brigader regnes som den øverste feltoffisersgraden og er derfor snarere en høyere form for oberst enn en lavere form for general, på samme måte som kommandør (engelsk: commodore.)

Norge[rediger | rediger kilde]

Brigader er den høyeste stabsoffisergraden og symboliseres med én stjerne i sølv på gullbunn. I Forsvaret er brigaderer gjerne sjef for en brigade elller sjef for andre store og strategiske enheter i Hæren og Luftforsvaret. Graden tilsvarer flaggkommandør i Sjøforsvaret. .

Brigadergraden ble innført i Norge i 1997 som erstatning for oberst I for å standardisere med resten av NATO.

Distinksjoner for brigader i Forsvaret
Distinksjon for brigader i Hæren
Distinksjon for brigader i Hæren  
Distinksjon for brigader i Luftforsvaret
Distinksjon for brigader i Luftforsvaret  

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]