Brian Barron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brian Barron
Født28. apr. 1940Rediger på Wikidata
Bristol
Død16. sep. 2009[1]Rediger på Wikidata (69 år)
St. Ives
BeskjeftigelseKrigskorrespondent, journalist, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedBristol Grammar School
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserMedlem av Den britiske imperieordenen

Brian Barron (født 28. april 1940 i Bristol, død 16. september 2009 i St. Ives[2]) var en britisk journalist, som i stor grad bare dekket britisk utenrikspolitikk og som var krigskorrespondent for fjernsynskanalen BBC News.

I løpet av sin lange journalistiske karriere, som utspant seg over hele fem tiår, rapportert han om mange av de store hendelsene fra store deler av verden, herunder Vietnamkrigen, konflikten i Nord-Irland, Gulfkrigen i 1991 og i 2003 dekket han Irak-krigen. Han var mottok Royal Television Society Award for Reporter of the Year i 1980, og ble tildelt International Reporting Prize for arbeid i Latin-Amerika. Han ble i 2006 utnevnt til medlem (MBE) av Order of the British Empire for sin kringkastingsinnsats.

Barron ble utdannet ved Bristol Grammar School. Han arbeidet for Daily Press i Bristol, før han begynte hos BBC News som redaktør i 1965. Barron tilbrakte de neste 40 årene hos BBC, for det meste rapporterte han om hendelser fra utlandet. I 1971 ble han korrespondent i Sørøst-Asia og han hadde derfor ansvaret for å dekke Vietnamkrigen. Hovedbasen hans fra 1977 og framover var i Nairobi, da han som sjefkorrespondent hadde ansvaret for å dekke hele Afrika. Da Barron dekket slutten på regimet til den ugandiske diktatoren Idi Amin ble han den første korrespondent til å nå Kampala. Barron fikk også det første intervjuet med Idi Amin etter hans fall fra makten.

Mens han fremdeles hadde sin hovedbase i Afrika, rapporterte Barron senere om keiser Bokassa av Det sentralafrikanske keiserriket, og om borgerkrigen i Rhodesia, som senere resulterte i etableringen av Zimbabwe. Da han kom tilbake til Storbritannia i 1981, ble han BBCs korrespondent i Irland. Han tilbragte tre måneder med å dekke Falklandskrigen fra Chile, sammen med sin mangeårige kollega Brian Hanrahan, som var med de britiske styrkene. Etter en periode i Washington, D.C., ble han sjef for BBCs korrespondenter.

I 2000 ble Barron offisielt «pensjonert» som korrespondent mens han fremdeles var bosatt i Asia, men i 2003 dekket han den første Gulf-krigen, der han begynte å rapportere fra den amerikanske marinens atomdrevne hangarskip, USS «Theodore Roosevelt». Han flyttet i 2004 til New York, etter offisiell pensjonering fra BBC i slutten av 2005, men Barron fortsatte å samarbeide med sin kameramann gjennom mange år, Eric Thirer.

Barron og hans kone Angela hadde en datter, Fleur, sammen. Han døde 69 år gammel av kreft hjemme i familiens eget hus i St. Ives i Cornwall.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ news.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Plunkett, John; agencies (16. september 2009). «Brian Barron, former BBC foreign correspondent, dies aged 69». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 3. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]