Brego

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brego
2. Konge av Rohan
Rasemann, Rohirrim
Originalt navnBrego
Født2512 tredje tideverv
Død2570 T.T., av sorg
IntrodusertRingenes herre

Brego (2512-2570 i det tredje tideverv) var en fiktiv person i J.R.R. Tolkiens bøker. Han var den andre kongen i Rohan. Han var sønn av Éorl Unge.

Brego ble konge etter sin fars død i 2545 (T.T.). Han og drev fiendene, som drepte hans far, ut av Kollemoene, og forsvarte Rohans grenser mot både Dunlendinger og Austringer.

Han bygde den gyldene hallen, Meduseld, i året 2569 i byen Edoras, og gjorde så Edoras til Rohans hovedstad i stedet for Aldburg. Da hallen var ferdig holdt han et stort gilde, og i dette gildet svor Baldor, Bregos eldste sønn, at han skulle gå De dødes stier, men derfra vendte han aldri tilbake. Brego døde av sorg året etter.

Bregor ble etterfulgt av sin andre sønn, Aldor. Brego hadde også en tredje sønn, ved navne Éofor. Éofor var stamfar ril Éomund av Østfold, far til Éomer.


I Peter Jacksons film versjon av To tårn er Brego en hest, som sannsynligvis er oppkalt etter den tidligere kongen. Aragorn møter hesten som er blitt vill og skremt ved å ha vært med på for mye slag og krig, og han snakker til den på alvers vis. Hesten hadde tilhørt Eowyns fetter, Kong Théodens sønn, Théodred.

Forgjenger:
 Éorl Unge 
Konge av Rohan
(2545–2570 T.T.)
Etterfølger:
 Aldor Gamle