Bredbåndet gulfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bredbåndet gulfly
Nomenklatur
Xanthia aurago
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Synonymi
[=Tiliacea aurago]
Populærnavn
bredbåndet gulfly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: løvskog, hager
Utbredelse: Europa

Bredbåndet gulfly (Xanthia aurago) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). I Norge er den sjelden og lokal på Sørlandet og Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 29 – 33 mm), kraftig, gult nattfly. Hodet og forkroppen er kledt med gule hår, forkroppen (thorax) er rødbrun på sidene. Bakkroppen er gul. Forvingen er gul, bredt rødbrun i den ytterste delen bortsett fra vingespissen som er gul. Den har også et bredt, uregelmessig, rødbrunt tverrbånd nær roten. Av og til dekker den rødbrune fargen nesten hele vingen. Nyre- og ringmerkene er tydelige, delvis utfylt med rødbrunt. Bakvingen er blekgul med et mer eller mindre tydelig, brunlig tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i løvskog, skogbryn og i hager og parker. Larvene er aktive på våren og lever på eik (Quercus spp.), bøk (Fagus sylvatica) og naverlønn (Acer campestre). Arten overvintrer som egg. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – oktober.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bredbåndet nattfly finnes bare i Europa. I Norge er den sjelden og lokal på Sørlandet og det sørlige Østlandet (nordligste funn fra Gjøvik). Det finnes dessuten et isolert funn fra Sola i Rogaland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]