Brannvesenet Sør-Rogaland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brannvesenet Sør-Rogaland IKS
Org.formInterkommunalt selskap
Org.nummer886884702
BransjeBrannvesen
Etablert2004
HovedkontorSandnes
LandNorge
StyrelederBjørg Tysdal Moe (2008)
Antall ansatte340

Brannvesenet Sør-Rogaland IKS er et interkommunalt selskap med felles brannvesen for ni kommuner i Sør-Rogaland. Brannvesenet ble stiftet 1. januar 2004, gjennom sammenslåing av brannvesenet i Sandnes, Stavanger og Rennesøy. Kommunene som eier og dekkes av brannvesenet er Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Rennesøy, Sandnes, Stavanger og Time. Organisasjonen har hovedkontor og besøksadresse i Sandnes.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stavanger brann- og feiervesen ble etablert i 1866, og hadde brannstasjon i Stavanger sentrum.[1] I 1983 og 1984 ble det etablert bistasjoner på Forus og i Kvernevik, og brannvesenet fikk ansvar for slokking også i Sola og Randaberg kommuner.[1] I 2002 ble det avtalt samarbeid som knyttet Kvitsøy brannvesen til Stavanger.[2]

Sandnes brannvesen ble etablert i 1848, med brannstasjon i Sandnes sentrum.[3] Ved kommunesammenslåing i 1965 ble Riska brannstasjon overtatt, og i 1983 ble Ims brannstasjon tatt i bruk. I 1999 ble det etablert samarbeid med flere kommuner, og brannvesenet i Gjesdal, Time og Klepp gikk inn i Sandnes brannvesen.[3]

Brannvesenet i Stavanger og Sandnes inngikk avtale om gjensidig slukking og assistanse den 1. juni 2000.[4] Det utløsende behovet var bistasjonen Forus i Stavanger, som lå ved grensen til Sandnes og hadde kortere utrykningstid til Sandnes nord enn brannvesenet i Sandnes.[4] Forus ville nå assistere helt sør til Sandnes sentrum, og fikk direktemeldere til næringsområder nord i Sandnes. Sandnes brannvesen fikk direktemeldere til Forus i Stavanger, og ville rykke ut nordover til Hinna og vestover til Sola kommune. Dette samarbeidet la grunnlaget for det senere Brannvesenet Sør-Rogaland.

I 2002 utredet brannvesenet i Sandnes og Stavanger muligheter for å øke samarbeid for å oppnå bedre beredskap og økonomi. Anbefalingen ble en full sammenslåing av brannvesenet i de to byene, i tillegg til brannvesenet i Rennesøy og .[5] En mer effektiv drift og benyttelse av utstyr og mannskap, bedre beredskap og Forus som bistasjon for hele Sandnes-området var hovedgrunner som ble presentert.[5] Hå takket nei til invitasjonen,[6] mens de tre andre enhetene med sine eierkommuner stiftet det nye Brannvesenet Sør-Rogaland 1. januar 2004.

Brannstasjoner[rediger | rediger kilde]

Brannstasjonen i Sandnes

Brannvesenet har 12 brannstasjoner, hvorav fire med kasernert vakt.

Kasernert vakt[rediger | rediger kilde]

Kvernevik brannstasjon ble åpnet 27. mars 1984 og ligger i Madla bydel i Stavanger, ved grensen til Randaberg. Dekningsområdet er Madla bydel, Sola kommune, Randaberg kommune og Rennfast-tunnelene.

Gamle Sandnes brannstasjon var hovedbrannstasjon og ble åpnet i 1989, etter å ha flyttet fra lokaler ved Rådhusteateret i Sandnes sentrum. Stasjonen ligger på Jærveien (riksvei 505) på Sandved, ved kryss med europavei 39. Her ligger brannvesenets administrasjon, og en døgnbemannet ambulansestasjon fra Stavanger universitetssjukehus. Brannstasjonen ligger vegg i vegg med legevakt for Sandnes og Gjesdal (også Klepp og Time på nattestid). Ny brannstasjon er nå åpnet på Stangeland med legevakt tilknyttet som før.

Stavanger brannstasjon åpnet 18. desember 1956 og ligger på Lagårdsveien (riksvei 44) sør for Stavanger sentrum. Her ligger 110-sentralen for Sør-Rogaland og Sirdal. Brannvesenet hadde tidligere hatt to andre lokaler ved Stavanger domkirke.

Andre[rediger | rediger kilde]

  • Bryne brannstasjon (Bryne i Time)
  • Gilja brannstasjon (Gilja i Gjesdal, åpnet 1973)
  • Høle brannstasjon (Høle i Sandnes, åpnet 2002, flyttet fra Ims)
  • Klepp brannstasjon (Kleppe i Klepp, åpnet 1972)
  • Kvitsøy brannstasjon (Kvitsøy)
  • Oltedal brannstasjon (Oltedal i Gjesdal, åpnet 1957)
  • Rennesøy brannstasjon (Håvastein i Rennesøy, åpnet 1970)
  • Riska brannstasjon (Hommersåk i Sandnes)
  • Ålgård brannstasjon (Ålgård i Gjesdal, åpnet 1950)

Miljørettet helsevern og skjenkekontroll[rediger | rediger kilde]

Brannvesenets avdeling for miljørettet helsevern utfører disse oppgavene for eierkommunene, i tillegg til Eigersund, Finnøy, Forsand, Hjelmeland, , Lund, Sokndal og Strand. Skjenkekontrollen utfører tjenester for eierkommunene, bortsett fra Sola der Securitas har oppgaven,[7] i tillegg til Bjerkreim, Eigersund, Finnøy, Forsand, Hå, Lund, Sokndal og Strand. Miljørettet helsevern og skjenkekontroll har kontorer og besøksadresse på hovedbrannstasjonen i Sandnes.

Ny hovedbrannstasjon[rediger | rediger kilde]

Brannvesenet ønsker all virksomhet bortsett fra utrykningsstyrken samlet i en hovedbrannstasjon, og har fra 2005 utredet muligheter for dette.[8] Behovet bygger på kontormangel og ønske om effektivisering og økt beredskap, samt befolkningsutviklingen i Sandnes og sørover.[8] Arbeidsgruppen har vurdert tre lokaliseringer, og gjorde i 2007 en formell henvendelse til Sandnes kommune og grunneier rundt en mulig tomt i kryssområdet Stangeland/Soma, i trafikkøy mellom europavei 39, rv. 44 og rv. 509.[8] En slik beliggenhet vil gi god veitilgang til Sandnesområdet og erstatte både Forus og nåværende Sandnes brannstasjon.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Stavanger brann- og feiervesen». Brannmannen. Arkivert fra originalen 11. desember 2008. Besøkt 1. januar 2008. 
  2. ^ «Kapittel 4, Teknisk drift» (doc). Stavanger kommune Teknisk drift. Besøkt 1. januar 2008. [død lenke]
  3. ^ a b Rolf B. Eide. «Sandnes brannvesen». Brannmannen. Arkivert fra originalen 1. oktober 2005. Besøkt 1. januar 2008. 
  4. ^ a b Rolf B. Eide. «Sandnes og Stavanger brannvesen inngår samarbeid». Brannmannen. Arkivert fra originalen 1. mai 2005. Besøkt 1. januar 2008. 
  5. ^ a b Rolf B. Eide. «For felles brannvesen». Brannmannen. Arkivert fra originalen 11. januar 2005. Besøkt 1. januar 2008. 
  6. ^ «Ett brannvesen på Jæren». Brannmannen. Arkivert fra originalen 15. januar 2005. Besøkt 1. januar 2008. 
  7. ^ Brannvesenet Sør-Rogaland IKS. «Brannvesenet Sør-Rogaland IKS». Sola kommune. Besøkt 1. januar 2008. [død lenke]
  8. ^ a b c d Viktor Klippen (31. desember 2007). «Vil ha hovedbrannstasjon på Stangeland». Stavanger Aftenblad. Arkivert fra originalen 1. januar 2008. Besøkt 1. januar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisielt nettsted