Brannkonstabel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Brannmann»)
Personell fra Bamble brannvesen på jobb i 2011.
En norsk brandkonstabel fotografert tidlig på 1900-tallet. Fotografiet inngår i Nasjonalbibliotekets bildesamling.

En brannkonstabel (fra gammelt av også kalt brannmann, i nyere tid også kalt brannfolk) er en person som er ansatt for å slukke branner og redde mennesker og eiendom.

Røykdykking[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Røykdykker

En røykdykker brukes i brann- og redningssammenheng både av offentlige brannvesen og industrivern. Røykdykkere er iført en vanlig brannmannsbekledning som består av varmebestandig goretexklær med et såkalt airlocksystem. På ryggen har røykdykkeren en pusteluftflaske som inneholder komprimert luft. Han bruker også en heldekkende ansiktsmaske som festes i hjelmen. Ansiktsmasken lager et overtrykk slik at røykdykkeren hele tiden har tilgang på frisk luft. Dette holder også varme og giftige branngasser unna åndedrettsystemet.

Røykdykkere brukes i røykfylte og varme områder, både ved søk og redning og til slokking. Yrket stiller store krav til fysisk og psykisk helse.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er utdannelsen til brannkonstabel en etatsutdannelse underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). At det er en etatsutdannelse betyr at man først må bli ansatt i Norges brannvesen, og deretter kan tas opp som elev ved etatens grunnutdanning, som per 2020 er et toårig utdanningsløp. Grunnutdanningen består i intern opplæring med den lokale brannstasjonen som base, og avsluttes av et åtte uker langt kurs på Norges brannskole. Åtteukerskurset omtales ofte som «grunnkurset».[1]

Før man har gjennomgått og bestått den obligatoriske grunnutdanningen, har man stilling som aspirant.[1]

Pr. 2021 har DSB i flere år planlagt å opprette en ny fagskole i Tjeldsund i Troms og Finnmark. Skolen skal utdanne både brannkonstabler og andre yrkesgrupper, som alarmoperatører ved nødetatenes felles alarmsentraler. Det er per mars 2021 ikke avgjort når den nye Fagskolen for brann-, rednings- og samfunnssikkerhetspersonell kan åpne dørene.[2]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Hvordan blir jeg brannkonstabel?». Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Besøkt 9. november 2020. 
  2. ^ «Ny fagutdanning for brann og redning». Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Besøkt 22. mars 2021. «Beliggenhet: Fagskolen skal ligge i Tjeldsund i Troms og Finnmark, der også mye av utdanningen vil foregå. Alarmoperatør-opplæringen skal være i Stavern i Vestfold og Telemark.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

Danmark[rediger | rediger kilde]