Brannen i Hegdehaugsveien 32

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brannen i Hegdehaugsveien 32
Dato6. november 1938
Tidspunkt02.00–02.30
UlykkesstedHegdehaugsveien 32
Tall
Omkomne29

Brannen i Hegdehaugsveien 32 i november 1938 kostet 29 mennesker livet, og regnes av Oslo Brannvesen som en av de verste brannene i Oslo.[1]

Natt til søndag 6. november mellom klokken 02.00 og 02.30 startet en eksplosjonsartet brann i fotoatelieret etter fotograf Karl Anderson som holdt til i forretningsgården Hegdehaugsveien 32. I fotoatelieret i loftsetasjen var det satt i stand til en festlig sammenkomst og atelieret var pyntet med brannfarlige dekorasjoner.

Brannen fikk et eksplosjonsartet forløp, og ingen av de som var til stede berget livet, fordi dørene i fotoatelieret slo innover. De fleste omkomne ble funnet innenfor disse dørene.

I datidens Oslo, før telefonen var blitt allemannseie, var det satt opp brannmeldere (branntelegrafer) på strategiske steder, og brannen ble meldt fra en slik melder av en forbipasserende like etter at brannen brøt ut. Brannvesenet var raskt til stede fra to nærliggende brannstasjoner, men klarte ikke å forhindre katastrofen.

Det ble antatt at brannen oppstod som følge av det ble fotografert med magnesiumblitz, som igjen satte fyr på de lett antennelige dekorasjonene.

Den 7. november, et drøyt døgn etter brannen, var gården sperret av.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kine Skyer (2022). «Dødsbrannen i Hegdehaugsveien 32». Tobias. 31: 125. Besøkt 4. oktober 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]