Brandenburgs landdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brandenburgs landdag
Brandenburgs landdag
Brandenburgs landdag
System: Parlamentarisk republikk
Kammer: Ett
President: Gunter Fritsch 2009
Ant. representanter: Minst 88
Partier: SPD (31), Die Linke (26), CDU (19), FDP (7), Bündnis 90/Die Grünen (5)
Møtested: Potsdam
Nettside: www.landtag.brandenburg.de/de/startseite
Brandenburgs landdag

Brandenburgs landdag (tysk: Landtag Brandenburg) er delstatsparlamentet i den tyske delstaten Brandenburg, med sete i Potsdam. Landdagens medlemmer velges hvert femte år. Parlamentet består av minst 88 medlemmer, tallet kan økes som følge av eventuelle overskuddsmandater.

Delstatsparlamentet holder til i den tidligere Reichskriegsschule på Brauhausberg. I februar 2011 ble det nedlagt grunnsten for en ny parlamentsbygning på området for det tidligere Potsdam byslott. Byggearbeidene skal være ferdige mot slutten av 2012.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første delstatsparlamentet i Brandenburg ble valgt 1946 i den sovjetiske okkupasjonssonen, men besto kun til 1952. President var Friedrich Ebert junior.

I sin nåværende form har parlamentet eksistert kun etter 1990. Etter det første valg til landdagen i oktober 1990 har SPD vært det største partiet. SPD har hele tiden siden vært i regjering og hatt ministerpresidenten.

Fra 2002 til 2009 var Matthias Platzeck ministerpresident i en storkoalisjon. Fra 6. november 2009 til 28. august 2013 var han ministerpresident i en koalisjon med Die Linke. Dietmar Woidke ‎ble 28. august 2013 valgt til ny ministerpresident og fortsatte som leder for en regjering utgått av en koalisjon mellom SPD og Die Linke.

Sorberne[rediger | rediger kilde]

I Brandenburg bor ca 20 000 sorbere som også kaller seg vendere. Disse utgjør en nasjonal og språklig minoriet som er gitt et særlig vern i Brandenburgs konstitusjon. Det skal for hver valgperiode som er fem år, velges et utvalg for sorbiske spørsmål. Medlemmene av utvalget blir foreslått av sorbiske organisasjoner og valgt av landdagen. Utvalget har rådgivningsrett til landdagen. Utvalget ble opprettet i 1994, da det etter valget i 1990 viste seg at sorberne selv om sperregrensen var opphevet, hadde små muligheter for å bli innvalgt til landdagen.