Brandenburg (spesialstyrke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brandenburg armstripe
Sonderverband Brandenburg (1942/43)
Division Brandenburg (1943/44)

Brandenburg var en tysk spesialstyrke opprettet som Lehr und Bau Kompanie z.b.V. 800 25. oktober 1939.

Starten[rediger | rediger kilde]

Tysklands start med spesialstyrker begynte innen etterretningstjenesten Abwehr, hvor ideen var å trene opp spesialsoldater som snakket flytende utenlandske språk, som kunne kle seg ut som fienden og gå dypt inn i fiendens territorium og utføre sabotasje og spionoppdrag. Dette ble først bruk da Adolf Hitler, Tysklands øverste leder, ville ta Sudetenland i 1938. Spesialtrente soldater ble sendt inn i Tsjekkoslovakia på forhånd før Hitler annekterte regionen og gikk inn i Sudetenland 1. oktober.

Senere i planen om å ta Polen i 1939 ble spesialsoldater fra Heinrich Himmlers Schutzstaffel (SS) brukt til å lage et falsk angrep på en tysk tollstasjon og en tysk radiostasjon på den tyske siden av grensen mot Polen. Soldatene var ikledd polske uniformer. Angrepet ble oppgitt som grunnlag for det tyske angrepet på Polen 1. september. Spesialsoldater fra Abwehr ble også brukt i dette tilfelle, under navnet Ebbinghaus. De infiltrerte polakkene i sivile klær og drev med sabotasjehandlinger og tok kontroll over viktige vei og jernbanepunkter.

Die Brandenburger[rediger | rediger kilde]

Sjefen for Abwehr, Wilhelm Canaris, ga Theodor von Hippel, som var den som kom med ideen om spesialstyrkene, klarsignal om å opprette en ny fast spesialstyrke for lignende oppdrag i fremtiden. Hippel opprettet Lehr und Bau Kompanie z.b.V. 800, med blant annet flere soldater fra Ebbinghaus. Han var selv kommandør. Hippel rekrutterte soldater fra alle raser, og spesielt var han på jakt etter utlendinger som ville kjempe for Tyskland mot sine opprinnelige hjemland. Styrken hadde base i Stendal i Brandenburg, og 15. desember 1939 byttet styrken navn til Bataillon Brandenburg, og soldatene ble senere kjent som Brandenburgers. Senere ble styrken utvidet og fikk navnet Regiment Brandenburg.

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Brandenburg deltok i en rekke viktige oppdrag. I begynnelsen ble de sendt til Nederland, Belgia og Luxemburg. De var med på angrepet på Norge og angrepet på Danmark i 1940. De deltok i å sikre broer over elven Maas ved Gennep i invasjonen av Nederland i 1940 ved å lande med glidefly oppe den sterkt bevæpnede festningen ved broene. I slaget om Hellas i 1941 tok de viktige havner i Orşova og langs Donau dagen før kampanjen startet. De var også med Afrikakorpset til Libya, hvor de opererte som britiske styrker i britiske uniformer og kjøretøy. De deltok også i Operasjon Barbarossa med flere hundre oppdrag, og var de første som krysset grensen til Sovjetunionen i juni 1941.

Overførsel til fronten[rediger | rediger kilde]

Etter 20. juli-attentatet på Hitler i 1944 ble blant annet Canaris, sjefen for Abwehr, arrestert og henrettet for delaktighet i attentatet. Brandenburg ble overført til Sicherheitsdienst. I september 1944 ble det bestemt at man ikke lengre hadde bruk for denne sikkerhetstyrken, og de ble overført til østfronten som Infanterie-Division Brandenburg, en motorisert divisjon. 1 800 mann klarte å bli overført til SS-Jagdverbände Mitte 600 som var en annen spesialstyrke nyopprettet med blant annet personell fra SS-Obersturmbannführer Otto Skorzenys SS-Jäger Battalion Mitte. Året før hadde denne styrken blant annet klart å redde Benito Mussolini som satt i fangenskap i Italia, og flydd ham til Tyskland i en enestående redningsoperasjon.

Kommandanter[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ian Westwell: Brandenburgers – The Third Reich's Special Forces, Ian Allen Publishing 2003 ISBN 0711029792