Brahmaputra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Brahmaputraelven»)
Brahmaputra
LandKinas flagg Kina
Indias flagg India
Bangladeshs flagg Bangladesh
Lengde2 900 km[1]
Nedbørfelt670 000 km²[1]
StartAngsibreen, Himalaya
  – Høyde5 210 moh.
  – Koord.   30°48′51″N 82°41′25″Ø
MunningGangesdeltaet, Ganges
  – Høydemoh.
  – Koord.   25°13′24″N 89°41′41″Ø
Sideelver
  – HøyreKameng, Manas, Beki, Raidak, Jaldhaka, Tista, Subansiri
  – VenstreDibang, Lohit, Dhansiri, Kolong
VassdragGanges
  – ProgresjonGanges → Indiahavet
Brahmaputra
Brahmaputras løp
Kart
Brahmaputra
26°12′03″N 91°44′49″Ø

Brahmaputra er en av Asias største elver. På sanskrit betyr navnet «Brahmas sønn». Elven har sine kilder i Himalaya i det vestlige Tibet i Kina. Brahmaputra har en lengde på rundt 2 900 km og renner fra det vestlige Tibet og ned mot havet, til den tømmer seg i Bengalbukten i Bangladesh.[1]

Brahmaputra kalles Tsangpo i Tibet og Siang eller Dihang i den indiske delstaten Arunachal Pradesh. Den fortsetter som Jamuna i Bangladesh. I gammel sanskrit kalles den Lauhitya. Befolkningen i Brahmaputradalen kaller elven Luit.

Elven møter Ganges og Meghna, og sammen med de elvene danner den så verdens største elvedelta, som for det meste ligger i Bangladesh. I India har de fleste elver feminint navn, men Brahmaputra er maskulin (putra betyr «sønn» på flere indiske språk).

Noe sør for der Jamuna begynner (og den opphører å hete Brahmaputra), løper det en bielv østerut fra den og tar en annen rute ned mot havet. Denne bielven heter Brahmaputra – et vitnemål om hvordan elveløpene har endret seg i dette flate landskapet gjennom århundrene. «Bangladesh-Brahmaputra» renner ned gjennom byen Mymensingh og videre mot hovedstaden Dhaka men ikke gjennom byen, deler seg, og forener seg med elven Meghna, innen den forener seg med Padma.

Elven har forårsaket en rekke katastrofale oversvømmelser. Den er også kjent for sine motstrøms tidevannsbølger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Brahmaputra. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 17. juni 2018 fra https://snl.no/Brahmaputra.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]