Bradycellus caucasicus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bradycellus caucasicus
Nomenklatur
Bradycellus caucasicus
(Chaudoir, 1846)
Synonymi
Carabus collaris
Acupalpus caucasicus
Bradycellus alatus
Bradycellus carnicus
Bradycellus paganettii
Bradycellus transalpinus
Bradycellus imitator
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektBradycellus
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Bradycellus caucasicus er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bradycellus collaris finnes i nesten hele Europa, men er noe sjeldnere helt i sørvest. Den er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bradycellus caucasicus er 3-4 mm lang, kroppen er litt kort og samtidig høy og bred, sammenlignet med andre løpebiller. Oversiden er rødlig brun, av og til mørkere brun, brystskjoldet er noen ganger lysere, og med avrundede bakhjørner. Dekkvingene er ensfarget eller med en svak smal, lysere stripe langs midtsømmen. Kroppen er litt kort og virker derfor høy og bred, sammenlignet med andre løpebiller. Antennene er helt lyse og gule, det fjerde og ofte også tredje ledd med fine korte hår og en lang børste/børster i spissen. (Krever forstørrelse for å se).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bradycellus caucasicus lever på tørre lokaliteter, blant annet på lyngmarker. Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]