Brachinus hamatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brachinus hamatus
Nomenklatur
Brachinus hamatus
Fisch., 1828
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektBrachinus
Økologi
Habitat: på land, solrike steder
Utbredelse: Europa
ikke i Norge

Brachinus hamatuser en av billene i delgruppen (underfamilien) bombardérbiller (Brachininae) i familiegruppen løpebiller. Den har et avansert kjemisk forsvar, evnen til å sprøyte kokende, etsende kjemikalier mot truende fiender.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Brachinus hamatus finnes i Europa, men ikke i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Brachinus hamatus har en svakt grønn-blå, metallisk farge på dekkvingene. Dekkvingene har en svak antydning til lengdestriper (riller) og litt av bakkroppen stikker fram bak dekkvingene. På hver av dekkvingene finnes to større gul-orange flekker. Kjevene, halsskjoldet, hodet og beina har en mer rødlig farge uten noen mørkere flekker. Følehornene har en fin lys orange farge, og er mørkere (blekt svart) på tredje og fjerde følehornsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Brachinus hamatus finnes i tilknytning til åpne solrike lokaliteter. Både de voksne og larvene lever som rovdyr.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]