Brachinus crepitans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brachinus crepitans
Brachinus crepitans
Vitenskapelig(e)
navn
:
Brachinus crepitans
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn:
Hører til: Brachinus,
bombardérbiller,
løpebiller
Habitat: på land, solrike steder
Utbredelse: Europa
ikke i Norge

Brachinus crepitans er en av billene i delgruppen (underfamilien) bombardérbiller (Brachininae) i familiegruppen løpebiller. Den har et avansert kjemisk forsvar, evnen til å sprøyte kokende, etsende kjemikalier mot truende fiender.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Brachinus crepitans finnes lengre sør i Europa, nord til Finland. Den er funnet i både Sverige og Danmark, men ikke i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Brachinus crepitans er mellom 9-15 millimeter lang. Den har en matt svart farge på dekkvingene. Dekkvingene har en svak antydning til lengdestriper (riller) og litt av bakkroppen stikker fram bak dekkvingene. Kjevene, halsskjoldet, hodet og beina har en mer orange-rød farge. Følehornene er også orange, men særlig, tredje og fjerde følehornsledd, har noen mørkere flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Brachinus crepitans finnes i tilknytning til åpne solrike lokaliteter. Både de voksne og larvene lever som rovdyr.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Brachinus crepitans – bilder, video eller lyd