Bornsjön

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bornsjön
Bornsjön mot vest, november 2010.
LandSverige
LänStockholms län
KommuneSalem
Areal 6,6 km²
Høyde 10,9 moh.
Dybde18,3 m (maks)
9,8 m (snitt)
Volum59,6 mill.  
Nedbørfelt 49 km²
UtløpTil Mälaren ved Vällinge
Del avNorth Baltic Sea Water District
Posisjon
Kart
Bornsjön
59°14′25″N 17°44′37″Ø

Bornsjön er en innsjø på Södertörn i landskapet Södermanland i Sverige. Innsjøen ligger ca 20 km sørvest for Stockholm, og innenfor Bornsjöns naturreservats grenser, hvor den har vært fredet siden 1920.

Vannforsyningsreserve[rediger | rediger kilde]

Skylt som informerer om vannvernsområde.

Bornsjön med omgivelser ble kjøpt opp av Stockholm by allerede ved århundreskiftet 1900 med tanke på sikring av byens vanntilførsel som vannforsyningsreserve. Norsborgs vattenverk ble bygget kort tid etter i Norsborg, og råvannet ble i begynnelsen hentet fra Bornsjön, men senere Mälaren.

Bornsjön med omgivelser er for tiden et vannvernsområde, noe som innebærer at innsjøen ikke får benyttes til andre formål. Man kan for eksempel ikke bade eller fiske i innsjøen, og heller ikke gå på isen på vinteren. Bornsjöns rene vann vil bli benyttet som vannforsyning for Stockholm dersom hovedkilden til byens vanntilførsel, Mälaren skulle bli forurenset.

Siden 1993 har eiendommene rundt innsjøen vært i eie, og blitt driftet, av Stockholm Vatten. Målet er en langsiktig sikring av Bornsjön som kilde til vannforsyning. Skogbruk i området drives med forsiktighet og uten bruk av kjemikalier, og jordbruksdriften er underlagt restriksjoner. For å følge med tilstanden i innsjøen tas det stadig prøver av både vannet i innsjøen og dens tilløpselver.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

På grunn av fraværet av båttrafikk på innsjøen, hekker sjeldne fuglearter som storlom og fiskeørn her.

I 2004 ble Bornsjön rammet av krepsepest som følge av ulovlig utsetting av signalkreps. Stockholm vatten har siden da forsøkt gjeninnføring av den sterkt truede edelkrepsen.

Bornsjöns naturreservat[rediger | rediger kilde]

Bornsjöns naturreservat er et naturreservat i Stockholms län, som strekker seg inn i tre kommuner: Salem, Botkyrka og Södertälje. Naturreservatet er ca 4600 hektar, og ble etablert i 1995. Hovedvannføringen i naturreservatet er Bornsjön.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]