Bone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jeff Smith med en t-skjorte med motiv fra Bone.

Bone var en uavhengig publisert tegneserie. Den ble opprinnelig publisert i 55 utgaver som kom ut med varierende intervaller mellom 1991 og 2004. Bone ble tegnet og skrevet av Jeff Smith.

Smiths svart-hvitt-tegninger var inspirert av animerte tegnefilmer og tegneseriestriper. En viktig påvirkning kom fra Walt Kellys serie Pogo: «Jeg var en stor beundrer av Carl Barks og Pogo, så det var naturlig for meg å ville tegne en slags blanding av Walt Kelly og Jean Giraud», har Smith sagt.[1] På grunn av tegnestilen, blir historien karakterisert av en blanding av lett komedie og tyngre, episk fantasy. Time Magazine har sagt at serien er «så gripende som Ringenes herre, men mye morsommere.»[2]

Bone har vunnet flere priser, blant dem ti ganger Eisner Award[3][4][5][6][7] og elleve ganger Harvey Award.[8][9][10][11][12][13][14][15][16] Samleutgaven på 1342 sider kom på Times liste over de ti beste tegneserieromanene i historien.[17]

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien fokuserer på Bonefamilien, hvite skallede tegneseriekarikaturer med store neser og uten særlig med klær. I de første sidene av serien, blir tre søskenbarn, den sleske Phoncible P «Phoney» Bone, den pussige, sigarrøykende Smiley Bone og den «vanlige» Fone Bone, jagd fra hjembyen sin, Boneville, etter at Phoney hadde stilt til valg til ordfører i byen. Etter å ha krysset en ørken og endt opp i en mystisk dal, blir søskenbarna spredt av en gresshoppesverm, og må hver for seg finne frem mens de blir jagd av rottenikker, eller rat-creatures som det heter i originalen.

De ble etterhvert gjenforent i landsbyen Barrelhaven, hvor de får bo hos den mystiske jenten Thorn og hennes svært spesielle bestemor. Fone Bone blir forelsket i Thorn med en gang han møter henne, og erklærer gjentatte ganger sin kjærlighet med selvskrevne dikt. Etter som de blir lenger i dalen, treffer de mennesker og andre skapninger som er truet av Mørkets herre, Gresshoppenes Herre, eller Lord of the Locusts. Bonene blir raskt dratt inn i hendelsene som skjer rundt dem, og drar ut på en reise for å redde verden.

Man får aldri se Boneville i historien, men den blir framstilt som teknologisk på nivå med dagens samfunn: Fone refererer til byens store sentrum, «Downtown», Phoney har dollarsedler og Smiley snakker om atomreaktorer og en CornDogHut.TM. Som kontrast til dette, blir Dalen, the Valley, framstilt som middelalderen, om man skal dømme etter levemåte, våpen og transportmidler. Phoney omtaler gjentatte ganger innbyggerne med det nedsettende navnet «yokels»

Serien er stort sett i sjangeren high fantasy, men inneholder også slapstick humor, særlig i avsnittet The Great Cow Race og i Phoney Bones evige anstrengelser for å gjøre seg rik på Dalens innbyggere. Etter som serien utvikler seg og blir mørkere, kommer humoren mer i bakgrunnen, uten å forsvinne helt.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Jeff Smith under en boksignering i Hamburg.

Mesteparten av serien ble selvpublisert av Smith på hans eget forlag Cartoon Books fra 1991 til 2004, men ble også kortvarig publisert av Image Comics. I denne perioden ble de 20 første numrene gjenutgitt av Image med nye framsider. Gjenutgivelsene har de originale framsidene trykt på baksiden. Cartoon Books-utgavene har svarte baksider, med en enkelt tegneserierute av innholdet. De første opplagene skiller seg fra senere opplag ved at de har en annen farge på logoen på framsiden. Serien slutter i nummer 55, som kom ut i juni 2004. Baksiden av dette nummeret har, i stedet for tegneserieruten, et bilde av Smith som tegner den siste siden den 10. mai. De 55 numrene har blitt samlet i de følgende bindene.

Samleutgaver[rediger | rediger kilde]

# Tittel Utgivelsesdato Innhold
1 Out from Boneville (Først utgitt som The Complete Bone Adventures volume 1) 1995 Bone #1–6
2 The Great Cow Race 1996 Bone #7–11
3 Eyes of the Storm 1996 Bone #12–19
4 The Dragonslayer 1997 Bone #20–27
5 Rock Jaw: Master of the Eastern Border 1998 Bone #28–32
6 Old Man's Cave 1999 Bone #33–37
7 Ghost Circles 2001 Bone #38–43
8 Treasure Hunters 2002 Bone #44–49
9 Crown of Horns 2004 Bone #50–55

Nummer fra Out of Boneville ble og utgitt i barnebladet Disney Adventures, først i 1994, så i 1997 og 98. Disse utgivelsene inneholdt 7–9 sider i måneden, og var fargelagt og sensurert for referanser til røyking og drikking og alle seksuelle undertoner mellom Thorn og Fone Bone [trenger referanse]. Det ble også utgitt en eksklusiv historie for Disney Adventures der Fone og Phoney fulgte et skattekart.

Fargeutgaver[rediger | rediger kilde]

Fra februar 2004 til januar 2009 gav Scolastic Inc. ut serien i farger. Serien ble fargelagt av Steve Hamaker. I 2006 begynte HarperCollins å gi ut fargeutgavene på det britiske markedet.[18] I disse utgavene var også enkelte skrivefeil rettet opp.

Ettbindsutgaven[rediger | rediger kilde]

En 1332 sider lang ettbindsutgave ble utgitt av Smiths eget forlag Cartoon Books. Denne ble utgitt for å markere at serien var ferdig, og at den ble utgitt i farger av Scholastic Press. Da den kom ut i 2004, ble det sagt at det bare skulle komme ett opplag, men da dette opplaget ble utsolgt, har det kommet flere opplag av ettbindsutgaven.

I tillegg til paperbackutgaven, kom det også ut en signert, innbundet utgave i et begrenset opplag. Denne utgaven hadde gullbelagte bokstaver på framsiden, forseggjorte kanter og et stoffbokmerke. I omslaget er det trykket et kart over Dalen, og alle utgavene er nummererte. Utgaven kom i 2000 utgaver.

Samlingen vant Eisner Award i 2005 for beste opptrykk av et grafisk album[19] og ble rangert som nummer tre på Times liste over de beste tegneseriene i 2004.

Avleggere og annet[rediger | rediger kilde]

Avleggere[rediger | rediger kilde]

Begge forhistoriene til hovedhistorien kan bli lest uten å ødelegge hovedhistorien.

  • Rose (med Charles Vess)
  • Stupid, Stupid Rat Tails: The Adventures of Big Johnson Bone, Frontier Hero. (Norsk: Dumme, dumme rottenikker) (med Tom Sniegoski og Stan Sakai)
  • Thorn: Tales From the Lantern, en samling av Smiths tegneserier fra collegetiden hans.

Smith har i et intervju snakket om en annen historie med Big Johnson Bone som han vurderer å skrive.[trenger referanse] Big Johnson Bone er hovedpersonen i Stupid, Stupid Rat Tails.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Bone: Holiday Special (Hero Premiere Edition)

(1993, Warrior Publications, 14 sider)
Dette var et hefte som kom ut sammen med Hero Illustrated magazine i 1993. Det inneholdt en novelle der Bonene feirer vintersolverv, et intervju med Jeff Smith og skisser fra tegneprosessen.

  • Bone #13 1/2

(Januar 1995, Wizard, 28 sider)
Dette var en gratis gave fra Wizard Magazine. Som det brukte å være med slike gaver fra Wizard Magazine, kom heftet med en fremside med gullfolie på logoen. heftet inneholdt en historie som passet inn mellom #13 og #14 i den vanlige serien, og som senere ble tatt med i samlingen The Great Cow Race. Heftet inneholdt også et intervju med Smith, og skisser.

  • Bone Sourcebook

(1995, Image Comics, 16 sider)
Dette var et gratis reklamehefte som ble delt ut på San Diego Comic-con i 1995 sammen med Wizard Magazine. heftet ble gitt ut for å markere at serien gikk fra å være selvpublisert til å bli gitt ut på Image Comics, hvor den ble i bare sju nummer før Smith igjen gav ut serien selv.

Heftet inneholder en introduksjon av Smith, en biografi, omtale av de ulike figurene i serien, en plakat tegnet av Jim Lee, tidslinje for historien, en forsmak på hva som skulle komme i serien og når de neste numrene var planlagt.

  • Bone #1 Tenth Anniversary Edition

(2001, Cartoon Books)
For å feire tiårsjubileet, ble det gitt ut en fargeutgave av Bone nummer en. Dette ble gitt ut sammen med en PVC-figur av Fone Bone, og en dollarseddel med bilde av Phoney Bone. Utgaven hadde ny fremside, et etterord av Smith, og en illustrert, åtte sider lang kommentar av tegneseriehistorikeren R. C. Harvey. De originale tegningene ble digitalt fargelagt.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Bone-søskenbarna[rediger | rediger kilde]

Fone Bone
Fone Bone er seriens helt. Han er den smarteste og modigste av Bonene. Han og fetteren Smiley hjelper deres tredje fetter Phoney å flykte fra Boneville etter at han har treget på seg innbyggerne. Han er svært glad i boken Moby Dick, og er forelsket i Thorn. Navnet kommer fra det Engelske uttrykket funny bone (morrobein), et uttrykk som også inspirerte Don Martin til å tegne figuren Fonebone i Mad.
Phoncible P. "Phoney" Bone
Phoney Bone er manipulativ og grådig, og vil gjøre alt for å bli rik. Han ble jagd ut av Boneville av en sint mobb. Han blir referert til som «The One Who Bears The Star» (Han som bærer stjernen) av The Hooded One (Den hettekledde), på grunn av stjernen han har på genseren sin. Uten at han forstår hvorfor, blir Phoney jagd av Rat Creature-hæren. (Det blir etterhvert avslørt at dette henger sammen med en stor ballong formet som han, som han brukte da han ville bli borgermester i Boneville. Fone sier at noe av grunnen til at Phoney har blitt tiltakssom og grådig, kan ligge i oppveksten, der de tre søskenbarna ble oppdratt som fattige og foreldreløse. Selv om han er egoistisk, er han svært beskyttende ovenfor sine søskenbarn, og viser at han virkelig bryr seg om dem. Et eksempel er at da han blir snakket til av The Hooded One, som truer Fone Bone, blir Phoney sint og advarer The Hooded One, og ber ham holde seg vekke fra Foney. Han viser og at han har en munter og utspekulert side, selv om han klager mye gjennom hele fortellingen, ved å stikke av i det avgjørende slaget, for så å komme tilbake i full rustning og med forsterkninger som er klare til kamp. Han finner, til sin skuffelse, ut at slaget varr ferdig, men hevder uansett at han var slagets helt.
Smiley Bone
Den høyeste av Bonene, og muligens den minst intelligente. Han spiller på en en-strengs banjo, og ender ofte opp med å ergre folk med sin dumhet. Smiley liker å hjelpe folk, selv om Lucius hevder at hjelpen er mer som tortur. Han blir venn med en rottenikkeunge som heter Bartleby, og gjennom forholdet til Bartleby kan man observere at han modnes. Når han og søskenbarna var barn, fikk Phoney ham til å stjele paier fra vinduskarmer siden han var den høyeste. Dette var fordi de var fattige og ikke hadde råd til mat. Ohoney sier at da han ble rik, fikk Smiley han til å betale tilbake penger til alle de hadde stjålet pai fra.

Andre[rediger | rediger kilde]

Thorn Harvestar
Jenten Fone er forelsket i. Hun virker som en enkel bondejente, men det blir snart avslørt at hun er arving til tronen i Atheia. Hun er og en veni-yan-cari (en oppvåknet). Thorn har vist stort mot og mektige egenskaper, som for eksempel å unnslippe ett jordskred mens hun hadde bind for øynene, hun har flydd og hun har hoppet fra borgmurer uten å skade seg. Hun kan gjøre alt, så lenge som hun kan «konsentrere drømmene sine» om dette. Selv om det aldri blir sagt eksplisitt, er hun sannsynligvis 18 år.[20]
Rose "Gran'ma" Ben (egentlig Rose Harvestar)
Rose er Thorns bestemor. Hun er en tøff bonde som løper om kapp med kyr som hobby. det blir avslørt at hun er den tidligere dronningen av Atheia, og at hun rømte til Barrelhaven med Lucius Down og Thorn for å beskytte Thorn.
The Great Red Dragon – Den store røde dragen
Den store røde dragen dukker ofte opp når Fone Bone trenger den som mest, og redder ham ut av store vanskeligheter. Gran'ma Ben stoler ikke på ham, uansett hvor mange ganger han har reddet henne eller vennene hennes fra farlige situasjoner. Dragen virker som om den er svært gammel. I et avsnitt som skildrer hvordan det var da dragene styrte landet, kan man se den røde dragen slåss mot Mim sammen med andre drager. I en av forhistoriene blir det sagt at han er Mims sønn, og at han var en del av gruppen som fanget henne i stein da Dalen ble til. Han tok seg også av Thorn i den store krigen, mens Rose lette etter en gjemmeplass for dem.
Roque Ja
En stor fjelløve som anser seg som nøytral i konflikten mellom menneskene og «Lord of the Locusts». Personlig mener han at det ikke eksisterer noe slikt som «godt» og «ondt», men at styrke betyr alt, og at ting som kjærlighet og vennskap er betydningsløse. Han jobber for «Lord of the Locusts» i bytte for land der når de har overtatt dalen, og han avskyr dragene. Han vokter den østlige grensen for «Lord of the Locusts» og hans folk. Mot slutten av serien lar han Fone Bone, Thorn og Bartleby slippe forbi seg uskadd, uten at grunnen til dette blir sagt.
Kingdok
Kingdok er en kjempestor rottenikke og er lederen for rottenikkenes hær og en av «Lord of the Locust»s undersåtter. Han er egoistisk og slem, er overtroisk og et lett offer for manipulasjon fra «The Hooded One». Han har alltid med seg en gyllen klubbe med en skarp spiss. Denne bærer han med seg helt til Thorn hugger av ham den høyre armen. på et punkt i historien angriper Roque Ja Kingdok og river ut tungen hans og beholder den som et trofe. En feil i historien, er at Roque ja skryter av å ha tungen, og Kingdok kan ikke snakker, før han senere i historien snakker tydelig med «The Hooded One», før han igjen litt senere prøver å si «kill you», og det kommer ut som «kill yoo», slik det ville gjøre for en som ikke har tunge. På slutten av historien møter han Thorn før hun kan ta på Tornekronen. Han sier til henne (Han kunne da igjen snakke) at enten dreper han henne eller hun ham, fordi han vil dø og er lei av å være en dukke for «The Hooded One». Thorn vil ikke drepe han, selv om han minner henne på at det var han som drepte foreldrene hennes. Hun prøver i stedet for å ta kronen, men Kingdok biter henne i foten, og Thorn har da ikke noe annet valg enn å drepe ham.
The Hooded One (Briar Harvestar)
«The Hooded One», den kappekledde, er en av tjenerne til «Lord of the Locusts», og Kingdoks overordnede. Det ligger under at «The Hooded One» er en tidligere Veni Yan-kriger, etter som hun går kledd i like klær. Det blir etterhvert avslørt at «The Hooded One» er Briar Harvestar, Gran'ma Bens søster. Briar følte seg mindreverdig i forhold til søsteren sin da hun var yngre, og da rottenikkene invaderte Dalen i den store krigen, forrådte hun kongefamilien ved å lede dem til rottenikkehæren. Da kongen, Thorns far, fant ut av dette, kuttet han henne i to med en sigd som hun nå bærer som våpen. Briar var besatt og ble vekket til live av en gresshoppesverm. «The Hooded One» ligner ofte på døden, slik døden ofte blir fremstilt i personifisert utgave, men det er ingen sammenheng mellom dem.
Lucius Down
Lucius er offeret i nesten alle Phoney Bones planer. han driver vertshuset i Barrelhaven, Barrelhaven Tavern. Det blir hintet om at Lucius og Gran'ma Ben har hatt en kjærlighetshistorie, og Lucius sier etterhvert at hat «valgte feil jente», da han i stedet for ble forelsket i Briar, som bare var interessert i Lucius for å såre Rose.
The Lord of the Locusts (Gresshoppenes herre)
Dette er den onde hjernen bak problemene som rammer Dalen. Han er en ond, formløs skikkelse som er fanget inne i fjellet og opptrer i form av en gresshoppesverm.
Stupid Stupid Rat Creatures (Dumme, dumme rottenikker)
Dette er to rottnikker som har en spesiell interesse i å spise Bonene, og da særlig Fone Bone. De to er inkompetente i jobben, og deserterer etter at deres manglende evner hadde kostet Kingdok en arm. De tiltaler hverandre med det kommunistisk-klingende «comrade». Det var Fone Bone som gav dem navnet «Stupid, stupid Rat Creatures»
Bartleby
Bartleby er en rottenikke-baby som blir funnet av Fone Bone og adoptert som kjæledyr av Smiley Bone.
The Veni Yan
Dette er en mystisk klan med kappekledde krigere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]