Bolterdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bolterdalen på kartet over Svalbard
Bolterdalen
Bolterdalen
Bolterdalen på kartet over Svalbard

Bolterdalen, i mellomkrigstiden kalt Tredalen[1], er en rundt åtte kilometer lang sidedal til AdventdalenSpitsbergen, Svalbard. Den er en u-dal, med bratte sider og flat bunn. Den munner ut i Adventdalen mellom Breinosa og Bolternosa, rundt ti kilometer øst for Longyearbyen. Øverst i dalen ligger Bolterskaret og Scott Turnerbreen, som er kilde for Bolterelva som renner gjennom dalen.

Soleietoppen øverst i Bolterdalen.

På østsida av Bolterdalen ligger Gruve 7Gruve 7-fjellet (Breinosa), hvor også EISCAT og Kjell Henriksen-observatoriet er lokalisert.

Navnet kommer fra det engelske ordet «bolt», som betyr «løpe vekk», etter at en av William Martin Conways hester løp vekk her under hans ekspedisjon i 1896.[2][3] Derimot brukte Arctic Coal Company navnene Endalen, Todalen, og Tredalen om de første sørlige sidedalene innover Adventdalen.

I Bolterdalen (Tredalen) ble det i mellomkrigstiden oppført et hus av en ansatt på Adventdalens kullfelt, til bruk for å ta imot turister.[4] Den såkalte «Tredalshytta» ligger ved utløpet av Bolterdalen i Adventdalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rosness, Gustav: Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127, Oslo 1993, side 74.
  2. ^ Bolterdalen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt, besøkt 4. mars 2013
  3. ^ Bolterskaret Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt, besøkt 4. mars 2013
  4. ^ Rosness, Gustav: Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127, Oslo 1993, side 73.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]