Boligaksjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Boligaksjonen (BA) er en løst sammensatt selvhjelps- og interesseorganisasjon for boligløse, leietakere og andre som har problemer med å finne eller beholde et bosted.[1]

Gruppen har i perioder vært aktiv både i Bergen, Stavanger,[2] Trondheim og Oslo.[3] [4] Gruppen har hatt en flat og åpen organisasjon og ikke hatt noe medlemsregister. Gruppens navn har også variert noe med ulike innslag av folk opp gjennom tidene helt siden 1960-tallet, da de første kjente boligaksjonene manifesterte seg.

BA har utført direkte aksjoner og brukt sivil ulydighet som virkelmiddel for å markedsføre sine synspunkter.[5] [6]

Oslo Boligaksjon oppnådde ved en større aksjon å nå ut med sitt budskap ved å komme på direktesendt TV gjennom å okkupere Kråkeslottet i forbindelse med realityserien på TV3, uten å ødelegge serien.

I Bergen okkuperte aksjonen i slutten av 1990-tallet i flere måneder et område kjent som Nedre Nygård i Bergen sentrum og på begynnelsen av 2000-tallet blant annet Jonsvollskvartalet, som hadde stått tomt over lengre tid. BA produserte også en Okkupasjonsguide om hvordan man med ulike framgangsmåter kan okkupere tomme hus med hell.

Gjennom aksjonene sine kommer BA ofte i konflikt med politiet, fordi aksjonen setter menneskeretten til å bo foran eiendomsrett.

På begynnelsen av 2000-tallet i Oslo ble Unginfo via aviser truet med å få trukket kommunaltilskuddet av en sentral høyrepolitiker, fordi Unginfo propaganderte for Boligaksjonen ved å plassere et flyveblad av type Hvermannsen i vinduet på sine lokaler.

Dessuten hadde Oslo Boligaksjon utarbeidet en serviceside på nettet hvor aktuelle okkupasjonsobjekter ble publisert, inspisert, fotografert og rangert etter egnethet. Der det manglet illustrasjonsfoto ble et bilde av Det kongelige norske slott brukt. OBA hadde også en egen bemannet servicetelefon i drift fram til september 2001, så folk og journalister kunne få oppdatert informasjon om relevante aksjoner.

Organisasjonen har hatt et samarbeid med Juss-Buss, et rettshjelpstiltak drevet av jusstudenter ved Universitetet i Oslo tilknyttet Institutt for Rettssosiologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marianne Billing (17. april 2001). «Puss opp - bo gratis». Aftenposten: 10. 
  2. ^ «Boligaksjonen -77». Aftenposten: 13. 2. november 1977. 
  3. ^ «Husløs ungdom mot Oslo Byfornyelse». Aftenposten: 10. 8. oktober 1983. 
  4. ^ «Rop om boliger». Aftenposten. 13. 26. februar 1998. 
  5. ^ Leif Welhaven (14. oktober 1999). «Hausmanns gate 40 skal rives - Okkupanter motsetter seg utkastelse». Aftenposten: 13. 
  6. ^ Wenche Fuglehaug (13. oktober 2005). «-Vi gir oss aldri -Husokkupanter kastet ut av politiet». Aftenposten: 13. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]