Boldevins Bilruter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Boldevins Bilruter A/S var et transportselskap som drev gods- og persontrafikk. Selskapet drev busstrafikk i Meløy og Gildeskål kommuner i Nordland, med base i Glomfjord.

Etter at det var blitt brukbar veiforbindelse mellom Glomfjord og Ørnes, påtok verksmester Edvard Boldevin ved smelteverket i Glomfjord seg i 1932 å starte ei bilrute mellom Glomfjord og Ørnes. Sønnene Johan og Edmund Boldevin startet opp bilruta året etter, under navnet Brødrene Boldevin, og den første bussen ble anskaffet i 1935. I tillegg til vanlig busstransport, drev selskapet transport av skiftarbeidere til smelteverket. Selskapet ble omdannet til aksjeselskap i 1969, og endret navn til Boldevins Bilruter A/S. I 1988 hadde selskapet 45 kjøretøy og 55 ansatte.

Saltens Dampskibsselskab kjøpte opp Boldevins Bilruter i 1989. Selskapet skiftet navn til SDS Bil AS, men skiftet senere samme år tilbake igjen til Boldevins Bil. Rundt 1990 ble Saltens Dampskibsselskab kjøpt opp av Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab. Boldevins Bil ble solgt til Nordtrafikk i 1991, og hadde navnet Nordtrafikk Salten AS og Nordtrafikk Buss AS avd. Salten fra 1992 til høsten 2006. Etter at Nordtrafikk Buss ble kjøpt opp av Veolia Transport Norge i 2006, er tidligere Boldevins Bilruter nå en del av Veolia-konsernet, under navnet Veolia Transport Vestfjord Buss avd. Salten.

Etter en anbudsrunde i 2007 er det klart at SB Nordlandsbuss (Saltens Bilruter) skal overta busstransporten i Meløy og Gildeskål fra 1. januar 2008.

Kilder[rediger | rediger kilde]