Boglins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Boglins eller miniboglins var en sort leketøy som ser ut som små monster eller orker i mykplast. Boglins var populært blant samlere og var populære på deler av 1990-tallet. Boglins var sumpmonstre, bog er engelsk for sump, goblins betyr gnomer eller små troll. De stokket altå om dette ordet og fikk Boglins, som da betyr sump-gnom eller sump-troll.

Historie[rediger | rediger kilde]

Boglins ble første gang gitt ut i 1987 av leketøysprodusenten Mattel. Boglins ble produsert av flere forskjellige firmaer: Mattel, Ideal, Action GT, Arco og Lansay, som alle produserte originale monstre, basert på prototyper og tegninger av Timothy Clarke. Boglins kom i 3 varianter, Vlobb, Drool og Dwork. Vlobb var blå og var grønn på ryggen, Drool var kremgul og lilla, Dwork var grønn og lysere grønn på ryggen.


De store variantene (Boglinus Humungus) finnes også med hår og med ekstra lang "wiggly" tunge. Noen av tungevariantene hadde faste lemmer slik som de små. Det fantes også en veldig sjelden stor Boglin, som het Wort. Denne var blå og hadde hvitt hår og en vorte på kinnet som opprinnelig var mennt å ha hvitt hår, men det var kun beskrevet på esken, selve figuren hadde ikke det. Wort fantes også med ekstra stor tunge, da i brun med faste lemmer og uten hår. Boglins med hår hadde rødaktige esker og gitter av papp, dekket med klar plast.


Ikke lenge etterpå kom det 6 mindre varianter av Boglins (Boglinus Minimus) De hadde faste lemmer (altså ikke montert på slik som de store variantene) men var laget i et stykke. De hadde simplere ensfargede øyne som ikke kunne beveges fra side til side, eller blunke, slik som de originale. De hadde også simplere esker. Boglins kom i hver sin eske som var designet som en trekasse/bur. De originale hadde plastgitter til å skyve opp, de små variantene hadde ikke dette gitteret,(noen hadde pappgitter dekket med klar plast)og heller ikke åpning i bunnen, slik at man kunne prøve dem gjennom esken, men dette hadde altså de store variantene. De små finnes også som "glow in the dark"-utgaver, og er da hvite med gule øyne.


To av de store variantene Vlobb og Drool, ble gitt ut til halloween med et nytt design: Vlobb, malt som et gresskarhode ved navn Blobkin, og Drool malt som et skjelett ved navn Bog O` Bones. Disse kom i sorte esker med spindelvev og medfølgende "trick or treat" pose, til å oppbevare godteriet i.


Året etter kom "Soggy Boglins"(Boglinus Liquidious) Disse var utformet som havets skapninger. Hummeren Slobster, fisken Snish, og breiflabben/frosken Slogg. Slobster hadde en klypende klo av plast og øyne på stilk, Snish sprutet vann og Slogg hadde en lang klissete tunge.


I 1991, kom Action Boglins, de var ca. 20 cm lange og hadde hver sin "action feature". Disse var ikke hånddukker, men figurer til å klemme på. Likk kunne strekke ut sin lange tunge, Iball kunne sprette ut øynene sine, og Spit kunne spytte vann. Det finnes også en fjerde utgave som kunne rape. Den het Rasp, og hadde nesten samme design som Iball, ganske merkelig. Noen Action Boglins kom i plastbur som forestilte bambus, mens andre kun kom på en papp-plate dekket av klar plast også kalt blisterpakning. Det kom også en variant som het "Baby Action Spitting Boglins", som kunne sprute vann.


Så kom Mini Boglins. De var små ensfargede plastfigurer med en hemmelig kode under. Disse kom i en ugjennomsiktig foliepakning, slik at man ikke så figuren. Det fulgte også med små kort i pakken.


Mini Boglins kunne også fås i et plasttoalett fylt med slim, flere i en gjennomsiktig pakke slik at man så dem på forhånd og i en koffert designet som en myr inni.


Acrobatic Boglins var små, slimete Boglins til å kaste på ruta, for så å observere dem "turne" nedover.


Bash 'em Boglins, også kalt Bull Boglins, hadde en mindre Boglin i munnen, eller et øye. Når man da slo den store på ryggen, så ble den lille(eller øyet) skutt ut av munnen (øyehulen) i full fart, ved hjelp av lufttrykket inni.


Det ble også gitt ut to elektroniske Boglins, Glint og Kwirk. De hadde blinkende øyne og ga fra seg lyder når man trykket på en knapp inni. Disse ble kun utgitt i Europa. Designet på disse var ikke så bra som de andre Boglins-figurene. Øynene kunne ikke beveges, kun lyse rødt. Hodene var ganske firkantet siden det var en plastboks inni, med mekanisme til disse funksjonene. Halene minnet om bakparten på en larve, og ikke som en drage eller djevelhale, slik som de andre variantene. De elektroniske Boglins kom i en rød eske med pappgitter, dekket med klar plast.


Baby Boglins kom i fargede plast egg til å dele på midten, slik at man kunne få dem ut. De var til å ha på fingeren, noen hadde en funksjon som gjorde at øynene kom ut på stilker når man presset inn en fjærbelastet plate på innsiden. Disse kom i fargede og selvlysende hvite utgaver.


Boglins kom også som små plastfigurer i Kellogg's diverse frokostblandinger,sammen med Boglins frimerker. Det var også tegnet en Boglins maske bakpå frokostblandings-eskene, som man kunne poppe ut. Man kunne også få kjøpt skikkelige Boglinsmasker av gummi.


Mattel hadde også planer om å gi ut "Nite Creature Boglins" Disse var de originale, men med flaggermusvinger, katte-aktige øyne og anderledes hale, de hadde også andre farger enn de originale. De skulle komme i hver sin eske designet som en borg eller et fangehull, men disse variantene kom aldri ut på markedet.


I 2000 så ble det gitt ut enda flere elektroniske varianter, men denne gangen utformet som de originale Vlobb og Dwork, men med faste lemmer og mer skjellete hud. Disse hadde blinkende øyne og diverse ekle lyder.


Disse hadde nå nye navn, Dwork ble kalt Gangrene og Vlobb for Belcher. Noen av disse hadde piercinger. Mange av disse hadde sprekker i gummien, siden de ble presset inn i for liten emballasje.


Samme år ble det også gitt ut flere små Boglins med forskjellige funksjoner, en hadde slimete blemmer som tøyt ut, en hadde øyne som føyk ut på stilker, og en sprutet vann ut av neseborene. Noen av disse hadde også piercinger i leppe og nese.


Den nest største typen (Boglinus Minimus) varierte litt i utforming etter hvilket firma som hadde produsert dem, altså utgavene fra Ideal, Mattel og Action GT, hadde små forskjeller, selv om det var de samme karakterene, lenger tunge osv. Patenten på øynene varierte også, finnes hvertfall 3 forskjellige.


Øynene til Boglinus Minimus, var festet ved hjelp av en plast tapp på baksiden av hvert øye, som gikk gjennom gummien, og inn i en plastknott på innsiden.


Siden gummien som Boglins var laget av var veldig elastisk, måtte det være en sikring som gjorde at øynene ikke glidde rett gjennom gummien. Den ene patenten var at gummien var i klem mellom øyet og plastknottene på innsiden, slik at øynene ikke kunne gli gjennom og falle ut.


Andre patent, var en ekstra plastring bak øynene, disse hadde to tapper som gikk gjennom gummien, og inn i knottene på innsiden. Tredje patent, var at selve øynene hadde tapper, som gikk gjennom gummien og inn i knottene på innsiden.


De store Boglins (Boglinus Humungus) hadde egentlig samme kropp, bare at ansikt og ører var gjort om. Dette betyr at de hadde alle sammen akkurat de samme detaljene på kroppen, ektsakt samme vorter på samme sted og samme rynker. Dette var vel for å ha bedre kontroll på delene som skulle monteres sammen, men ikke særlig spennende når alle var like bortsett fra ansikt og farge. Forskjellig hale, armer osv hadde vært interessant.


Det var planlagt flere varianter som aldri ble produsert, siden Mattel valgte å legge ned produksjonen, selv om de allerede hadde fått bestilling på 7 millioner Boglins i følge skaperen Tim Clarke, han ønsker selv at Boglins en dag vil gjøre comeback.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]