Bob Fitzsimmons vs. James J. Corbett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bob Fitzsimmons
vs.
James J. Corbett
Tittelkamp VM
Vinner Bob Fitzsimmons
Vektklasse Tungvekt
Seier på KO
Varighet 14 runder
Sted Carson City (Nevada)
År 1897
Dato 17. mars

Bob Fitzsimmons vs. James J. Corbett var en boksekamp som ble arrangert i Carson City, Nevada i USA den 17. mars 1897.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Kampen mellom James J. Corbett og “The Fighting Blacksmith”, Bob Fitzsimmons var den første VM-kampen som ble filmet, den har derfor ekstra stor historisk verdi. Edison hadde utviklet kameraet sitt såpass siden fem år tidligere at det nå var mulig for ham å filme utendørs i en slags ”filmbod” som var plassert ringside. Han hadde tidligere filmet VM-mesteren Corbett i en oppvisningskamp i studioet sitt, og den gjorde det svært bra når det ble vist på teaterlerret over hele USA. Corbett fikk betalt 5000 dollar for innsatsen sin og var dermed det første personen i historien som fikk betalt for å stå foran kamera. Kvaliteten på filmen er heller dårlig, men nok til at man kan se hva som skjer selv om noen av rammene mangler her og der.

Om kampen[rediger | rediger kilde]

Arenaen for kampen
Knockout

Bob Fitzsimmons regnes som en av tidenes mest hardtslående boksere. Han var regjerende VM-mester i mellomvekt som nå prøvde seg mot tungvektsmesteren. Corbett hadde få problemer med Fitzsimmons i de første 10 rundene. Han var større, sterkere og mer bevegelig, men etter hvert som Corbett begynte å trøtne og Fitzsimmons kommer og mer til med slagene sine begynte kampen å jevne seg ut. Og så, i 14. runde traff den hardtslående Fitzsimmons med et perfekt slag i mellomgulvet til Corbett, som gikk ned for full telling. Corbett forsøkte å stable seg på bena, men hele kroppen hans var lammet av støtet og han ble telt ut av dommeren. Senere ble dette slaget kalt for «the solar plexus punch».

Westernlegenden Bat Masterson (Wyatt Earp, mannen som endte Billy the Kids herjinger satt ringside i tilfelle det ble bråk blant publikum). Fitzsimmons var en bokser som forstod hvor mye effekt kroppslag hadde. Om man går ned for telling fra et slag mot hodet klarer man ofte å reise seg fordi hodet «flytter seg» med slaget og mye av kraften i slaget reduseres. Men med et kroppslag er det mye mer masse som må flyttes og kroppen absorberer mye mer av slaget og det tar mye lengre tid å komme seg. Hvor ofte ser man en bokser reise seg og komme inn i kampen igjen etter å ha tatt telling etter et slag til kroppen? Nesten aldri, og det skjedde ikke i dette tilfellet heller. Fitzsimmons slo Corbett på knockout i 14. runde. Det gjorde ham til den første bokseren som vant VM-titler i to vektklasser, i tillegg til at han var involvert i den første VM-kampen som ble filmet.

Etter kampen[rediger | rediger kilde]

Noen år senere ble Fitzsimmons den første bokseren som vant titler i tre vektklasser da han ble VM-mester i den nyopprettede lett-tungvektsklassen.