Blyglassmester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blyglassvindu i Lacock Abbey, England

En blyglassmester er en håndverker som setter sammen farget glass med bly i ruter og mosaikker eller setter sammen glasset i frie former til glassmalerier.

Faget omfatter tilvirkning og reparasjoner. I dag arbeides det oftest med glassmalerier og blyinnfattede ruter til kirker og andre bygninger, men en blyglassmester kan også lage lykter og lamper, speil og andre dekorative gjenstander innfattet i bly.

Faget hadde sin største utbredelse på 1100- og 1200-tallet. Fra den tiden har vi omfattende glassmalerier i katedralene rundt i Europa, og da spesielt i Frankrike. Eksempler er katedralene i Chartres, Bourges og Reims. Etter andre verdenskrig fikk faget en renessanse, siden mye av glassmaleriene i kirker i Europa hadde gått tapt i krigshandlinger.

Kunsten har sin opprinnelse i det faktum at glass først bare lot seg framstille i mindre biter. Det ble da utviklet teknikker for å sette bitene sammen til større flater. Dette ble brukt både for å få bedre lys i bygninger og til dekorasjoner.

I Norge er faget et spesialløp med 1 år på skole og tre år i bedrift. Utdannelsen til dette yrkesfaget er plasset i utdanningsprogrammet design og håndverk. Første skoleåret er Vg1 design og håndverk, og de tre siste praktiserer eleven som lærling i en bedrift.

Yrket er (pr. 2016) et av håndverkene på Norsk håndverksinstitutts liste over små og verneverdige håndverksfag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]