Blodige fredag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blodige fredag refererer til fredag 21. juli 1972, da Det provisoriske IRA (PIRA) plasserte ut 22 bomber i Belfast, Nord-Irland. De fleste av bombene eksploderte, med det resultat at ni personer ble drept, 130 alvorlig skadet og et stort antall lettere skadet. Angrepet var den største koordinerte terroraksjon i britisk historie.

Det ble gitt advarsler om de fleste bombene, noe som begrenset tapet av menneskeliv, men ikke alle advarsler kom tidsnok eller var presise nok.

Tretti år etter angrepet kom PIRA med en formell unnskyldning. [trenger referanse]

Bombene[rediger | rediger kilde]

Tidspunktene i det nedenstående er angitt i lokal tid.[1]Referansen dekker alle de følgende hendelsene.

14.09 – Windsor Park[rediger | rediger kilde]

En bombe på omkring 14 kg gikk av på en gangbro over jernbanelinjen mellom Dublin og Belfast ved Windsor Park. Ingen ble skadet.

14.36 – Brookvale Hotel[rediger | rediger kilde]

En bombe på anslagsvis 23 kg gikk av i Brookvale Hotel på Brookvale Avenue i det nordlige Belast. Den var plassert i en koffert, og ble plantet av to menn. Området ble evakuert, og ingen ble skadet. Det begynte å komme inn en strøm av advarsler på dette tidspunkt.

14.40 – Ulster Bank[rediger | rediger kilde]

En bilbombe på anslagsvis 23 kg eksploderte utenfor Ulster Banks filial på Limestone Road i det nordlige Belfast. Området hadde ikke blitt evakuert. En katolsk kvinne fra området mistet begge ben, og flere bilister i området ble skadet.

14.52 – Botanic stasjon[rediger | rediger kilde]

En bilbombe på anslagsvis 23 kg eksploderte utenfor Botanic stasjon på Botanic Avenue. Flere personer ble lettere skadet, og det ble store materielle skader.

14.53 – Queen Elizaeth Bridge[rediger | rediger kilde]

En bilbombe på anslagsvis 73 kg eksploderte på Queen Elizabeth Bridge. Selv om det ikke kom noen advarsel ble ingen alvorlig skadet. Broen fikk begrensede strukturelle skader.

15.02 – Agnes Street[rediger | rediger kilde]

En bilbombe på anslagsvis 14 kg eksploderte i et protestantisk boligområde i Agnes Street. Det kom ingen advarsel, men ingen ble alvorlig skadet.

15.02 – Liverpool Bar[rediger | rediger kilde]

En bombe på omkring 23 kg eksploderte i Liverpool Bar på Donegall Quay. Det var ingen klar advarsel, men kun få personer ble skadet.

15.02 – Bellevue[rediger | rediger kilde]

En bombe på anslagsvis 14 kg eksploderte på broen over M2 i Bellevue i det nordlige Belfast. Ingen ble alvorlig skadet.

15.03 – York Street stasjon[rediger | rediger kilde]

En bombe på anslagsvis 14 kg plassert i en koffert eksploderte på York Street stasjon. Det ble gitt en advarsel, men bomben eksploderte før evakueringen var fullført og flere ble skadet.

15.04 – Ormeau Avenue[rediger | rediger kilde]

En bilbombe på anslagsvis 23 kg eksploderte på Ormeau Avenue. Det kom ingen advarsel, men ingen ble alvorlig skadet.

15.03 – Eastwood's Garage[rediger | rediger kilde]

En bilbombe på anslagsvis 68 kg ødela Eastwood's Garage på Donegall Road. Ingen ble alvorlig skadet.

15.10 – Oxford Street bussdepot[rediger | rediger kilde]

En bilbombe eksploderte utenfor Ulsterbus' depot i Oxford Street. Dette var den bomben som drepte og skadet flest på Blodige fredag. Evakueringen hadde blitt satt igang da bomben gikk av i en Volkswagen stasjonsvogn. To britiske soldater, Stephen Cooper (19) og Philip Price (37) stod rett ved bilen og omkom momentant. De andre drepte var William Crothers (15), William Irvine (18), Thomas Killops (39) og John Gibson (45); alle fire var protestanter som arbeidet for Ulsterbus. Mange ble alvorlig skadet.

15.15 – Stewartstown Road[rediger | rediger kilde]

En bombe som antagelig var etterlatt på et tilfeldig sted på Stewartstown Road eksploderte. Ingen ble alvorlig skadet.

15.20 – Cavehill Road[rediger | rediger kilde]

En bilbombe på anslagsvis 23 kg eksploderte utenfor en rad butikker på Cavehill Road i det nordlige Belfast. Det kom ingen advarsel om bomben, som var plassert i et blandet område. Tre omkom i eksplosjonen: Margaret O'Hare (37), en katolsk syvbarnsmor som kjørte forbi da eksplosjonen inntraff; Brigid Murray (65), også katolikk, og Stephen Parker (14), protestant. Margaret O'Hares elleve år gamle datter satt i bilen med sin mor, og ble alvorlig skadet. Flere andre ble også alvorlig skadet av denne bomben.

15.25 – Jernbanelinjen ved Lisburn Road[rediger | rediger kilde]

En bombe på jernbanelinjen nær Lisburn Road eksploderte. Ingen personer ble skadet.

15.25 – Crumlin Road[rediger | rediger kilde]

To bomber, hver på anslagsvis 23 kg, eksploderte på Star Garaga på Crumlin Road. Ingen ble alvorlig skadet.

15.30 – Nutts Corner[rediger | rediger kilde]

En landmine eksploderte på veien til Nutts Corner vest for Belfast, da en skolebuss full av barn kjørte forbi. Sjåføren var oppmerksom og svingte unna, og unngikk dermed mesteparten av sprengkraften. Ingen ble alvorlig skadet. Det ble antatt av minen var fjernstyrt, en metode IRA ofte bruker for å unngå at tilfeldige forbipasserende utløser landminer, og at de som utløste den trodde det var et kjøretøy tilhørende den britiske hæren som kom. PIRA har flere ganger utført slike aksjoner, der sikkerhetsstyrker som rykker ut etter et angrep selv blir utsatt for angrep.

15.30 – Northern Ireland Carriers-depotet[rediger | rediger kilde]

En bombe på anslagsvis 23 kg eksploderte ved Northern Ireland Carriers' depot ved Grosvenor Road. Ingen ble alvorlig skadet.

15.30 – Sydenham[rediger | rediger kilde]

En bombe på en bro ved Sydenham ble uskadeliggjort av den britiske hæren.

Referanser[rediger | rediger kilde]