Blod, Snått & Juling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blod, Snått & Juling var et norsk amatørband fra Bryne som utviklet seg til å bli Kaizers Orchestra.

Ungdomsband[rediger | rediger kilde]

Blod, Snått & Juling hadde sin begynnelse rundt 1990 da det ble startet av to barndomskamerater i midten av tenårene, Janove Ottesen og Geir Zahl. Bandet var mer å betrakte som et øvingslokale hvor to tenåringer og to gitarer kjempet med akkordene.

Janove og Geir gjorde mange opptak på kassettspilleren med rare tekster på norsk, og etterhvert en del snodige låter. Etter en lengre pause da Geir var ett år i USA, gjorde Blod, Snått & Juling sin første studioinnspilling i 1994 med sangen Ein glad tunnel. Deretter ble ni sanger spilt inn på to dager, hvor Janove og Geir sto for alle instrumentene. Resultatet ble ganske skeivt, delvis fordi sangene var rare, og delvis fordi de to guttene ikke hadde erfaring med innspilling, og dermed ikke forstod at opptakene kunne gjøres på nytt. Hele opplaget på 50 kassetter ble solgt ut med sanger som Livredde, Märtha Louise og På pøbben.

Mer erfaring[rediger | rediger kilde]

Etter at Janove hadde oppholdt seg et år i Frankrike i 19941995 var det nytt prosjekt på gang, denne gang mer seriøst. Seks sanger ble innspilt i skikkelig studio på Sandnes, tre av dem med fullt band (Frode Efteland på trommer og Terje Winterstø Røthing på elektrisk gitar).

Nok en gang ble det gitt ut en kassett. Tittelen var Sympatiske fisk og opplaget 100 eksemplarer. Sangene het blant annet Kadavers, Månemann og Ut av kroppen opplevelse, og fikk hederlig omtale i Jærbladet. Janove og Geir gjorde også sporadiske konsertopptredener på denne tiden.

Nedtur[rediger | rediger kilde]

Høsten 1995 flyttet Janove og Geir til Bergen for å studere. Mange nye sanger ble lagd, fremdeles med norske tekster, nå mer preget av popmusikk og med koringer. Sommeren 1996 ble det gjort enda en innspilling med tanke på kassettmarkedet. Seks nye sanger med fullt band (Frode og Terje, pluss Gaute Tengsareid på bass).

Denne innspillingen ble en nedtur. Blod, Snått & Juling var ikke fornøyde og opptakene ble aldri offentliggjort. Høsten 1996 forsvant Janove inn i militæret, der han på Evenes flystasjon utenfor Harstad, holdt vakt, spilte gitar og la seg klokka ni om kvelden. Geir ble igjen i Bergen. Blod, Snått & Juling ble lagt på is.

Høsten 1997 flyttet Janove til Bergen igjen, og begynte på en musikklærerutdanning på Høyskolen på Landås. Etter å ha plukket opp et par tips om overgangakkorder og lignende på skolen ble han plutselig veldig kreativ. Dette resulterte i flere sanger. Kaizers Orchestra var forestående.

Diskografi[rediger | rediger kilde]