Blissidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blissidae
Nomenklatur
Blissidae
Hører til
Trichophora,
teger,
nebbmunner
Økologi
Antall arter: 435 kjente, 10 arter i Europa, ? i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Blissidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. De ble tidligere regnet som en undergruppe av familien Lygaeidae. Det er kjent over 400 arter fordelt på 50 slekter. De er en hovedsakelig tropisk gruppe og bare 10 arter forekommer i Europa. Ingen av artene er funnet i Norge, men et par arter i våre naboland. De er kjent som "chinch bugs" på engelsk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen varierer sterkt i kroppsform og størrelse. Mange er avlange og parallellsidige, ofte med reduserte vinger. Antennene er gjerne litt kølleformede. Et fellestrekk er at kroppen er kledt med mikroskopiske pigger som gjør at overflaten blir matt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Blissidae er knyttet til enfrøbladete planter, de fleste artene til grasfamilien (Poaceae) men noen til halvgrasfamilien (Cyperaceae) og Restionaceae, og enkelte til andre enfrøbladete familier. Ulikt de fleste andre Lygaeoidea lever de ikke på frø men suger på plantens vegetative deler. Ofte lever de skjult nede i bladslirene. Noen er problematiske skadedyr.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Blissidae ble tidligere regnet som en underfamilie av Lygaeidae. Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norv. Ser.B 45 (1-2), side 11-39
  • Australian Faunal Directory – Blissidae (2002) [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]