Blepolenis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blepolenis
Nomenklatur
Blepolenis
Röber, 1906
Hører til
Brassolini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: i skog
Utbredelse: Neotropiske region (Sør- og Mellom-Amerika)
Inndelt i

Blepolenis er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen uglesommerfugler (Brassolini) som trolig bør føres til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De finnes bare i Sør- og Mellom-Amerika. I motsetning til de fleste dagsommerfugler holder de seg helst inne i den mørke regnskogen og kommer sjelden ut i lyset. Uglesommerfuglene ble tidligere ofte regnet som en familie for seg, Brassolidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store, brune sommerfugler med brede, avrundede vinger. Oversiden er mørkbrun med et stort, brunoransje felt ved roten av hver vinge. Bakvingen er grpbrun, fint mønstret (vatret) med to store øyeflekker på hver bakvinge. Forvingens underside har et bredt, lyst felt i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Uglesommerfuglene unngår solskinn, dels ved å holde seg inne i den tette skogen og dels ved å fly på ettermiddags- og kveldstid da det gjerne er overskyet og skumt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten finnes bare i de atlantiske skogområdene i Brasil, Paraguay og Uruguay. Disse skogene er blant Jordas mest truede, artsrike miljøer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]