Edelmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Blastodacnidae»)
Edelmøll
Chrysoclista linneella
Nomenklatur
Agonoxenidae, Blastodacnidae
Meyrick, 1926
Populærnavn
edelmøll, krattmøll
Hører til
Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 130 beskrevne, 4 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter
Utbredelse: alle verdensdeler utenom Antarktis
Inndelt i

Edelmøll eller krattmøll (Agonoxenidae) er en liten familie av små sommerfugler som hører til gruppen Gelechioidea. Noen nyere autoriteter delen gruppen i to familier, Agonoxenidae (i snever forstand), som bare omfatter slekten Agonoxena med fire arter i Australia, Indonesia og Oseania, og Blastodacnidae som omfatter de øvrige 126 artene. Edelmøllene lever på busker og trær, men ikke av de grønne delene. Noen arter kan gjøre noe skade på frukttrær og prydbusker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (de nordiske artene har vingespenn 8 – 20 mm), slanke sommerfugler med lange, trådformede antenner, vanligvis brokete farget. Noen arter har tre par kraftige tufser av oppstående skjell på forvingene som står opp som "vorter" når sommerfuglen hviler. Kroppen er vanligvis ganske slank, hodet forholdsvis bredt med lange, oppoverbøyde labialpalper, disse ofte tett kledt med utstående hår på de innerste leddene. Antennene er trådformede og lange, fra litt kortere enn forvingene til lengre enn hele kroppen. De ytterste leddene er ofte hvite, kontrasterende mot de innerste, mørke leddene. Forvingene er avlange og slanke, tilspissede ytterst med lange hårfrynser, vanligvis livlig fargede i rødt, gult, brunt og svart. Bakvingene er smale med lange hårfrynser. Beina er middels lange, med markerte sporer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Edelmøllenes larver utvikler seg på busker og løvtrær, under bark, i knopper eller i frukter. For eksempel borer artene i slekten Chrysoclista under barken på løvtrær. Artene i slekten Agonoxena (=Agonoxenidae i snever forstand) er knyttet til palmer. Et spesielt trekk ved denne familien er at møllene sjelden flyr, de unnviker heller en fare ved å løpe bort med vingene tett foldet rundt kroppen. I Norge er familien sjelden og tre av de fire artene som er registrert her i landet blir vurdert som truede.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Noen av artene kan gjøre en del skade, særlig Agonoxena-artene på kokospalme, Betelnøttpalme og ulike palmer som er plantet som parktrær. Larvenes boringer kan få palmene til å visne. Enkelte andre arter kan også gjøre skade på frukt- eller parktrær, blant annet på lind.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Catalogue of Life – 2007 annual checklist (sjekkliste over verdensfaunaen). [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]