Blankpil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blankpil
Nomenklatur
Salix x meyeriana
Populærnavn
blankpil
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenVierordenen
FamilieVierfamilien
SlektVierslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia

Blankpil (Salix x meyeriana eller Salix fragilis x pentandra) er et sjeldent, hybrid løvtre pilefamilien / vierfamilien (Salicaceae). Det er en krysning av artene skjørpil og istervier, som blir opptil 15 meter høyt. Det har blitt dyrket i Norden og er naturalisert på spredte steder ved elver og vann i Danmark, det sørlige Finland, vestkysten av Sverige, og i Norge langs kysten fra svenskegrensen og nord til Sognefjorden, med en del populasjoner rundt Bergen. Den er relativt sjelden i vårt land.

Barken er brun til brunrød og furet, ungkvister kan være klebrige. Knoppene er rødbrune eller rustrøde, eggerunde og 5-8 mm lange, og ofte klebrige, med tydelig innoverbøyd spiss. De blanke og mørkegrønne, svært fintannede bladene er 7-12 cm lange og lyse- eller blågrønne under, bladstilk 10-15 mm med inntil 12 kjertler. Bladet er 3-5 ganger lengre enn det er bredt, og er bredest nær midten (ikke elliptisk) med en smal spiss. Bladets underside har ikke hårdekke. Ørebladene er små og runde.

Blankpil blomstrer i mai og hunntrær er meget uvanlige, de fleste individer er hanntrær. Den kan likne på elvepil i treets form, men atskiller seg ved en mer furete bark enn elvepil har. Arten vokser i fuktig, gjerne oversvømmet jord langs strender ved elver og innsjøer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]