Nordlys (avis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bladet Nordlys)
Gå til: navigasjon, søk
Nordlys-bygninga i Tromsø

Nordlys er en dagsavis som utgis i Tromsø. Avisa og er en del av mediekonsernet A-pressen.

Nordlys er Nord-Norges største avis[trenger referanse], og etterstreber et nordnorsk perspektiv. Den er ofte arena for Nord-Norges viktigste debatter, og kjent som "Landsdelsavisa"»[trenger referanse]. Men Nordlys har også oppgave som lokal- og regionavis i aksen mellom Harstad og Hammerfest, med tyngdepunkt i Tromsø-regionen, Midt-Troms og Nord-Troms.

Ansvarlig redaktør er Anders Opdahl. Nordlys sentralredaksjon ligger i Tromsø, men avisa har tre distriktskontorer, og et utstrakt samarbeid med lokal- og distriktsaviser i Nordland og Finnmark. Nordlys ble stiftet på Karlsøy i Nord-Troms av presten Alfred Eriksen. Den kom med sin første utgave 10. januar 1902.

Nordlys har drevet Radio Nordlys og lokalfjernsyns-kanalen TVTromsø. Foruten papiravis utgir Nordlys nettstedet nordlys.no. Nettstedet er Nord-Norges største nyhetsnettsted med et snitt på over 50 000 daglige lesere.[trenger referanse] Nordlys leverer og dynamisk innold for smarttelefoner og mediebrett gjennom egne prisvinnende[trenger referanse] apps.

Avisa forestår også utdeling av Nordlysprisen.

Øvrig redaksjonell ledelse i Nordlys: Helge Nitteberg (nyhetsredaktør), Danny Pellicer (digitalredaktør) og Marit Rein (redaktør for lesermarked og magasiner). Administrerende direktør er Nils H. Hansen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nordlys ble stiftet på Karlsøy i Nord-Troms av presten Alfred Eriksen. Den kom med sin første utgave 10. januar 1902.

Ved den store splittelsen i Arbeiderpartiet i november 1923 satt Peder Kåsmoli som redaktør. Han, og avisen, fulgte det nystiftede Norges Kommunistiske Parti. Dermed ble det avisstrid. AP klarte raskt å overta Nordlys, og NKP måtte lansere sin egen avis, Troms Fylkes Kommunistblad, med Kåsmoli som redaktør. Men denne avisen var knapt lansert, før NKP klarte å gjenerobre Nordlys. I januar 1924 tok AP over avisen nok en gang, og denne gangen for godt. Troms Fylkes Kommunistblad ble dratt i gang på nytt, men NKP-avisen kom bare ut en kort periode før den ga opp.[1]

Redaktører[rediger | rediger kilde]

Denne listen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Alfred Eriksen - første redaktør

Kjente Nordlys-navn[rediger | rediger kilde]

Ivan Kristoffersen var sjefredaktør fra midt på 1980-tallet til 1997, og markerte både seg selv og avisa som vesentlige meningsbærere i den offentlige debatt. Han overtok for Reidar Nielsen, forfatter, journalist og redaktør i en rekke av A-pressens aviser. Egil Pettersen var journalist og redaksjonssekretær fra 1976 og fram til han ble ansatt som reporter i TV2, høsten 1992. Roger Ingebrigtsen, tidligere statssekretær og Ap-politiker, var i en periode nyhetsredaktør. Forfatter og journalist, Jon Michelet, var på slutten av 1970-tallet en markant og omstridt journalist i Nordlys. Asbjørn Jaklin, suksessrik forfatter, var redaktør i avisa. Nå er han journalist. Journalister som Linda Vaeng Sæbbe og Merethe Ekanger har begge gjort seg bemerket. Det samme gjelder de prisbelønte[trenger referanse] fotografene Ola Solvang, Torgrim Rath Olsen, Yngve Olsen Sæbbe og Ole Åsheim. Hans Kristian Amundsen som var redaktør er i dag statssekretær.

Opplag[rediger | rediger kilde]

Bekreftede netto opplagstall fra Mediebedriftenes Landsforening:[2]

  • 2006: 28 090
  • 2007: 27 647
  • 2008: 26 714
  • 2009: 25 927
  • 2010: 24 458
  • 2011: 23 627
  • 2012: 23 379
  • 2013: 21 902
Sammenligning av opplagsutviklingen mellom Nordlys (rosa) og iTromsø (rød) fra 1990.


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 88. Einhart Lorenz: NKPs presse i 1920-årene, Tidsskrift for arbeiderbevegelsens historie 1/1979, Pax, Oslo ISBN 82-530-0957-7
  2. ^ Aviskatalogen, tall fra nettsidene til Mediebedriftenes Landsforening

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


avisstubbDenne avisrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.