Black Panthers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Black Panthers
Bobby Seale, en av grunnleggerne av den svarte borgerrettighetsorganisasjonen The Black Panthers taler under en protestkonsert til støtte for dikteraktivisten John Sinclair i Ann Arbor i Michigan 1971.
LandUSA
Leder(e)Huey P. Newton
Grunnlegger(e)Huey P. Newton
Grunnlagt15. oktober 1966[1]
Nedlagt1982
HovedkvarterOakland
IdeologiSvart nasjonalisme Antirasisme antikapitalisme antiimperialisme maoisme antifascisme Revolusjonær sosialisme Panafrikanisme afrosentrisme nasjonal befrielsesbevegelse intercommunalism (1970–)
Politisk posisjonVenstreekstremisme
Flagg

Black Panther Party (opprinnelig Black Panther Party for Self-Defense), forkortet BPP og også omtalt som Black Panthers, var en borgerrettighetsgruppe av afroamerikanere som organiserte seg politisk som et revolusjonært, sosialistisk parti. Gruppen ble startet i 1966 av Huey P. Newton (1942–1989) og Bobby Seale (født 1936) i Oakland i California. Organisasjonen var en del av svart makt-bevegelsen, som kjempet for afroamerikaneres rettigheter i USA. Formålet til Black Panther Party var å fremme bedre boligforhold, større utdannelsesmuligheter og fritt yrkesvalg for svarte.[2] Black Panthers arbeidet også for at en svart bydels innbyggere skulle kunne danne egne politistyrker og at svarte bare skulle kunne dømmes av egne domstoler.[2] En av lederne, Eldridge Cleaver, meldte seg som kandidat til presidentvalget i USA 1968. På denne tiden var det rundt 2 000 medlemmer i gruppen, men arrestasjoner av lederne, indre rivalisering og utvidet deltagelse av svarte i det institusjonaliserte politiske livet bidrog etter hvert til å svekke organisasjonens slagkraft.[2] Fra midten av 1970-tallet opererte gruppen som en mer tradisjonell politisk og sosial organisasjon.[2] Partiet ble oppløst i 1982.

The Black Panthers er med i noen få scener i den amerikanske underholdningsfilmen Forrest Gump mot slutten av filmen. De var også med en liten del i filmen The Butler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]