Bjerkvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 68°33′7″N 17°33′1″Ø

Bjerkvik
Bjerkvik
Bjerkvik, februar 2005
Land Norge Norge
Fylke Nordland
Kommune Narvik
Areal 1.23 km²
Befolkning 1 194[a] (2013)
Bef.tetthet 970,7 innb./km²
Postnummer 8530 Bjerkvik

Bjerkvik (nordsamisk: Ráhka) er et tettsted i Narvik kommune i Nordland. Stedet ligger innerst i Herjangen. Bjerkvik har 1 194 innbyggere per 1. januar 2013[1].

Bjerkvik har blant annet hotell, bilverksted og dagligvarebutikker. Stedet har også barnehage, barne- og ungdomsskole og idrettshall. I Bjerkvik har Forsvaret Bjerkvik Tekniske Verksted, BTV.

Fra Bjerkvik går europavei 6 sørover mot Narvik og nordover mot Troms, mens europavei 10 kommer øst fra Sverige og går vestover mot Tjeldsundet, Vesterålen og Lofoten.

Bjerkvik og Elvegårdsmoen ble okkupert av tyskerne under angrepet på Norge 9. april 1940. Natt til 13. mai skjøt britiske krigsskip Bjerkvik i brann. I alt ble 95 hus ødelagt og 18 sivile omkom. Senere samme dag gjenerobret franske fremmedlegionærer Bjerkvik og Elvegårdsmoen. Dette var de alliertes første landgangssoperasjon under annen verdenskrig. Ved Bjerkvik kirke står minnestøtter over sivile og allierte falne.

Bjerkvik har idrettslag, Bjerkvik IF, med avdelinger for fotball, langrenn, skiskyting, orientering, judo og mosjon. Stedet har også et aktivt skytterlag, Bjerkvik Skytterlag. I tillegg finnes flere andre lag og foreninger i Bjerkvik. Bjerkvik Svømmeklubb blir for det meste representert ved Katharina Stiberg som også svømmer på landslaget.

Øst for Bjerkvik ligger Vassdalen, der 16 norske soldater på NATO-øvelse omkom i et snøras i mars 1986. (Se Vassdalulykka.)

Under NATO-øvelsen Cold Response i 2006 omkom 2 grenaderer fra Telemarksbataljonen i en stridsvognulykke på Herjangsfjellet vest for Bjerkvik. Stridsvognen de opererte gikk gjennom isen og ned i en myr, og 2 av de 4 i besetningen klarte å komme seg ut i live. Granskingskommisjonen av ulykken kom fram til at det var menneskelig svikt fra mannskapet som opererte stridsvognen. Det er også lagt frem at de hadde gamle kart, og at Forsvaret var advart mot å bevege seg utenfor veien p.g.a. lite snøfall og dårlig is. Ingen har så langt blitt stilt til ansvar for ulykken.

Kjente personer fra Bjerkvik[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Bjerkvik – bilder, video eller lyd

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (1. juli 2014). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 3. juli 2014.