Mercyful Fate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bjarne Thomas Holm»)
Mercyful Fate
King Diamond med Mercyful Fate i 2006
OpphavDanmarks flagg København Danmark
Periode19811985
1992- idag
SjangerHeavy metal
Black metal
Aktive år1981
PlateselskapRoadrunner Records
Nettstedwww.covenworldwide.org
Medlemmer
King Diamond
Hank Shermann
Mike Wead
Sharlee D'Angelo
Bjarne Thomas Holm
Tidligere medlemmer
Michael Denner
Carsten Van Der Volsing
Benny Petersen
Timi «Grabber» Hansen
Jan Musen
«Old» Nick Smith
Ole Frausing
Kim Ruzz
Morten Nielsen
Snowy Shaw
Andre forhold

Mercyful Fate er et dansk heavy metal-band som ble startet i 1981.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Da Kim Bendix Petersen ble med i punk metal bandet Brats ville han ikke synge punk, så de ble enige om å skrive mer heavy materiale. Bandet hadde kontrakt med CBS og hadde allerede gitt ut ett musikkalbum, men plateselskapet syntes nå at musikken var for heavy og nektet å gi ut plate nummer to. To av medlemmene sluttet i bandet, og de gjenværende bestemte seg for å starte bandet Mercyful Fate i mars 1980.

Den originale band-oppsettingen bestod av Kim Bendix Petersen (King Diamond) som vokalist, Carsten Van Der Volsing og Hank Shermanngitar. Mens bandet spilte inn sin første demo traff de på Michael Denner som de tidligere hadde spilt sammen med i Brats, og som Volsing hadde erstattet i bandet, og resten av Denners nye band. De ble enige om å slå bandene sammen, og den nye oppsetningen ble Petersen, Shermann, Denner, Kim Ruzztrommesett og Timi «Grabber» Hansenbassgitar. De ga så ut sin første offisielle utgivelse, som var den selvtitulerte EP-en Mercyful Fate. Albumet er også kjent under navnet Nuns Have No Fun og ble gitt ut på det nederlandske selskapet Rave On Records (ikke forveksles med amerikanske Rave-On Records).

Mercyful Fate ga ut de to musikkalbumene Melissa (1983) og Don't Break the Oath (1984) før de ble oppløst i 1985. Albumene er kåret som #2 og #1 på Metal-Rules.com liste over «Top 50 Extreme Metal Albums». Gitaristen Hank Sherman var lei av at temaene hele tiden skulle dreie seg om satanisme og okkultisme, og det var intern strid i bandet om hvilken stil bandet skulle ha. Det endte med at King Diamond bestemte seg for å forlate bandet, og 12. april 1985 ga han beskjed til de andre. 13. april var det offisielt; bandet var oppløst. Sherman startet bandet Fate med en mer hard rock-orientert stil, mens King Diamond, Michael Denner og Timi Hansen bestemte seg for å fortsette i den samme stilen og dannet bandet King Diamond.

Bandet var en stor inspirasjonskilde for musikksjangeren black metal og har selv tatt del i det som ble kjent som «den første bølgen av black metal». Mercyful Fate har en egen sound som er ganske forskjellig bandene i den første og den andre bølgen av black metal, og deres image og tekster med satanistiske og okkulte temaer var helt nytt for publikum.

I 1992 bestemte Michael Denner og Hank Shermann seg for å gjenforene Mercyful Fate etter at King Diamond hadde fått høre materiale fra deres nye band Zoser Mez. Etter gjenforeningen har Mercyful Fate spilt inn flere studioalbum og turnert når King Diamond (bandet) har hatt «pause».

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utgitt Tittel Plateselskap Type
1982 Mercyful Fate Rave On Records EP
1983 Melissa Roadrunner Records Studioalbum
1983 Black Funeral Combat Records EP
1984 Don't Break the Oath Roadrunner Records Studioalbum
1987 The Beginning Roadrunner Records Samlealbum
1992 A Dangerous Meeting Roadrunner Records Samlealbum
1992 Return of the Vampire Roadrunner Records Samlealbum
1993 In the Shadows Metal Blade Records Studioalbum
1994 The Bell Witch Metal Blade Records EP
1994 Time Metal Blade Records Studioalbum
1996 Into the Unknown Metal Blade Records Studioalbum
1998 Dead Again Metal Blade Records Studioalbum
1999 9 Metal Blade Records Studioalbum
2003 The Best of Mercyful Fate Roadrunner Records Samlealbum

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer
Navn Artistnavn Instrument
Kim Bendix Petersen King Diamond Vokal og keyboard
Rene Krolmark Hank Shermann Gitar
Mikael Wikström Mike Wead Gitar
Sharlee D'Angelo Bassgitar
Bjarne Thomas Holm Trommesett
Tidligere medlemmer
Navn Artistnavn Instrument
Michael Denner Gitar
Carsten Van Der Volsing Gitar
Benny Petersen Gitar
Timi Hansen Grabber Bassgitar
Jan Musen Trommesett
«Old» Nick Smith Trommesett
Ole Frausing Trommesett
Kim Ruzz Trommesett
Morten Nielsen Trommesett
Tommie Helgesson Snowy Shaw Trommesett

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • 19. november 2006 mottok Mercyful Fate en «Award of Honour» på den danske Metal Awards 2006. Prisen ble mottatt av Michael Denner, Hank Shermann, Kim Ruzz og Timi «Grabber» Hansen; alle de originale medlemmene av Mercyful Fate, utenom Kim Bendix Petersen som var opptatt med innspillingen av det nye studioalbumet til King Diamond.
  • 24. januar 2007 trykket danske Nyhedsavisen en test de hadde gjennomført. Avisen ville sjekke om Københavns innbyggere var hjelpsomme ved å få en gammel dame til å miste bæreposen sin og se hvor fort og hvem som kommer for å hjelpe til. Michael Denner får øye på den gamle damen når han går ut av en buss og hjelper henne umiddelbart. Avis-scan
  • På sommeren 1985, etter at bandet var oppløst, gikk Parents Music Resource Center (PMRC) med Tipper Gore i spissen ut med sin berømte «Filthy Fifteen List». Dette var en liste over de 15 låtene som de mente var mest skadelige for ungdom. Mercyful Fate-sangen «Into the Coven» var med på denne listen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]