Bjarne Høye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarne Høye
Født26. okt. 1893Rediger på Wikidata
Farsund[1]
Død3. mai 1971Rediger på Wikidata (77 år)
Oslo[1]
BeskjeftigelseRedaktør, journalist, samfunnsøkonom Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Bjarne Høye (født 26. oktober 1893 i Farsund, død 3. mai 1971) var en norsk sosialøkonom, journalist og redaktør. Han var sjefredaktør for avisen Vårt Land i 22 år.

Høye vokste opp i Flekkefjord og tok embetseksamen som sosialøkonom i 1916. Han var engasjert i avholdssaken, og fikk gjennom avholdsbevegelsens publikasjoner de første erfaringer med journalistikk. Etter å ha avsluttet utdannelsen begynte han i Norske Intelligenz-Seddeler, den eldste avisen i landet.

I 1919 - 1920 hadde han et par utenlandsopphold, først til et Tyskland preget av keiserrikets fall og etableringen av Weimarrepublikken, deretter til USA der han forsøkte seg i flere yrker. I 1920 vendte han hjem, og begynte å arbeide i Stavanger Aftenblad.

I 1928 startet han i den kristne avisen Dagen i Bergen, og i 1933 ble han redaksjonssekretær i avisen. I 1934 deltok Høye ved den såkalte Oxfordbevegelsens samling, noe som fikk avgjørende betydning for hans kristne syn og engasjement. Etter dette knyttet han seg sterkt til Oxfordbevegelsen og dens etterfølger Moralsk opprustning (MRA).

Da tyskerne angrep Norge i april 1940 sluttet Høye seg til de norske styrkene på Voss. Det endte med at han, sammen med engelske soldater, bega seg i en fiskeskøyte fra Måløy til Skottland. På alliert side ble Høye først knyttet til den norske regjeringens etterretningstjeneste, deretter til informasjonstjenesten. Han fikk rang som kaptein.

Da kristne kretser i det okkuperte Norge våren 1945 planla en nye kristen dagsavis etter frigjøringen ble Høye spurt om å ta på seg redaktørjobben. Dermed ble han avisen Vårt Lands første redaktør. Høye satt i stillingen helt fram til 1967.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Haugesunds Avis, side(r) 10, type referanse nekrolog, urn.nb.no, utgitt 6. mai 1971, besøkt 18. mai 2021[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]