Bjørneskinnslue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bjørnskinnslue»)
En soldat fra det italienske garderegimentet Granatieri di Sardegna under feiringa av den franske nasjonaldagenChamps-Élysées i Paris 14. juli 2007
Prins Charles uniformert som oberst i den britiske hærens Welsh Guard 2012, med bjørneskinnslue med pompong i hvitt og grønt.

Bjørneskinnslue er en høy, mer eller mindre tønneformet militærlue som tradisjonelt har blitt framstilt av pelsverk fra bjørn. Bjørneskinnsluer ble brukt av grenaderavdelinger på 1800-tallet, men har siden 1900-tallet bare vært del av paradeuniformer, særlig for grenaderer og gardister. I Danmark er bjørneskinnsluer karakteristisk hodeplagg for både Den Kongelige Livgarde og Tivoligarden i København. Også i Sverige bruker enkelte gardister i Kungliga Livgardet slike høye uniformsluer.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bjørneskinnsluer har bakgrunn i topplueformede grenadérluer med pelskant på 1700-tallet, en militærlue der hattepullen stadig ble mindre og pelsverket større. Pelsluene utviklet seg til ulike varianter, men kunne være utstyrt med synlig tøypull, justerbar hakereim, lueskygge, panneskilt i metall, flettede snorer og pompong (fjærdusk) med agraff (dekorspenne). Den historiske husarlua kalpak (kalt Kalpak på tysk, kalpag på ungarsk, colback på fransk og busby på engelsk) er en sylinderformet pelslue som likner på grenaderenes tradisjonelle bjørneskinnsluer. Kalpak ble båret til husaruniform og hadde ofte en pull som hang som en flagrende tøypose nedover kanten på pelslua.

Militæravdelinger som fortsatt bruker bjørneskinnsluer[rediger | rediger kilde]

Soldater i Irish Guards, en bataljon i gardedivisjonen i Den britiske hæren, paraderer i bjørnskinnsluer i London 2005
Gardister i Den Kongelige Livgarde iført bjørneskinnsluer og kryssbandolærer under vaktskifte på Amalienborg i København 2009
Bjørnskinnsluekledde gardister fra Kungliga Livgardet i Stockholm under åpningen av den svenske Riksdagen (Riksmötets öppnande) i september 2011.

Liknende pels- og uniformsluer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b World Uniforms in Colour volume 1—The European Nations: Rinaldo D'Ami ISBN 85059 031 0
  2. ^ Uniform of the Royal 22e Régiment photo
  3. ^ GGFG – About Arkivert 7. oktober 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ The Canadian Guards - photos

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]