Bjørneblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørneblomsterfluer
Arctophila flagrans
Nomenklatur
Arctophila
Schiner, 1860
Populærnavn
bjørneblomsterfluer
Hører til
Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 7, én i Norge
Habitat: fuktige skoger
Utbredelse: den palearktiske sone, Amerika
Inndelt i

Bjørneblomsterfluer (slekten Arctophila) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Slekten omfatter sju kjente arter, én av dem forekommer i Norge. De er store, humlelignende, tett hårete blomsterfluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (13-20 mm), kraftige, tett hårete blomsterfluer som kan minne mye om humler. Hodet er forholdsvis lite, mye bredere enn langt, fasettøynene er nakne. De møtes i pannen hos hannen, men er tydelig skilte hos hunnen. Antennene er små og gule, antennebørsten (arista) fjærgrenet. Ansiktet er flatt og forlenget nedover, mest gulaktig på farge. Kroppen er tett hårkledt. Hos Arctophila superbiens er hårene gule over hele kroppen, mens Arctophila bombiformis har mest svarte hår, med to skarpt avgrensede, gulhårede tverrbånd på thorax og to tilsvarende, hvithårede tverrbånd på bakkroppen. Beina er svarte og ganske kraftige. Vingene er glassklare med et gråsvart tverrbånd i den fremre halvdelen midt på vingen. Den fremste tverr-åren i vingens ytre del er nokså rett og munner i R4+5 nær vingespissen. Hos den ellers ganske like arten vanlig humleblomsterflue (Volucella bombylans) er denne åren svært krum og munner i R4+5 lenge før vingespissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse fluene lever i fuktige, næringsrike skoger. Larvene har et langt ånderør og utvikler seg trolig i vann eller i alle fall i svært fuktige miljøer, kanskje i skogpytter eller myrer. De voksne fluene flyr i juli-september og besøker gjerne blomster. Gulstripet bjørneblomsterflue ble listet som direkte truet (EN) på Norsk rødliste for arter fra 2006.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten forekommer i Holarktis og Sør-Amerika. Det er tre arter i Europa, to i Nord-Amerika og to i Sør-Amerika.

Systematisk inndeling / nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Slekten Arctophila blir noen ganger regnet som en underslekt av Sericomyia.

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]