Bjørn-Inge Larsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet Bjørn-Inge Larsen

Bjørn-Inge Larsen (født 28. februar 1961) er fra januar 2013 departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet. Larsen satt i Verdens helseorganisasjons globale styre for perioden 2010 til 2013.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Larsen er utdannet cand.med. ved Universitetet i Oslo fra 1986. I tillegg er han bedriftsøkonom fra Handelshøyskolen BI og har to mastergrader (i økonomi og samfunnsmedisin) fra University of California, Berkeley.

Bjørn-Inge Larsen har lang erfaring i helseforvaltningen, blant annet som spesiallege i Helsedirektoratet fra 1988 til 1989, assisterende fylkeslege i Buskerud fra 1990 til 1993, fylkeslege i Finnmark fra 1994 til 1997, fylkeslege i Vestfold fra 1997 til 2000 og assisterende direktør i Helsetilsynet fra 2000 til 2001.

I perioden 2002–2012 var han direktør i Helsedirektoratet med arbeidstittel helsedirektør. Han ledet Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten, Pandemikomiteen (mot influensa), Pasientsikkerhetskampanjen og Helseberedskapsrådet. Som helsedirektør har Bjørn-Inge Larsen vært opptatt av problemstillinger både knyttet til folkehelsearbeidet og helsetjenesten.

På folkehelsesiden har han vært opptatt av sosial ulikhet i helse, av den økende epidemien av inaktivitet og overvekt, samt tobakksepidemien. Han har anbefalt sterke strukturelle tiltak mot tobakksbruk og stått i ledelsen av flere kampanjer mot tobakksbruk, særlig blant unge. I hans periode som helsedirektør, sank tobakksbruken blant unge mellom 16-24 år fra 29 til 7 prosent (kilde: Statistisk sentralbyrå).

I helsetjenesten har han vært opptatt av kvalitet, prioritering, pasientsikkerhet, finansieringssystemer og utvikling av elektroniske løsninger.

Internasjonalt har Bjørn-Inge Larsen engasjert seg i arbeidet i Verdens helseorganisasjon og hadde styreverv i perioden 2010-2013. Her var Larsen opptatt av svake helsetjenester i fattige land, herunder mangel på helsepersonell. Han har presset på for å få utarbeidet og vedatt WHO Global Code of Practice on the International Recruitment of Health Personnel, for å redusere flukten av helsepersonell fra land med mangel på slikt personell. I tillegg arbeidet han aktivt med den økende sykdomsbyrden som skyldes inaktivitet, overvekt, feil ernæring, samt tobakks- og alkoholbruk.

I 2014 ble Bjørn-Inge Larsen leder for helsekomiteen i Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]