Bjørnøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bjørnøen AS»)
Bjørnøen AS
Offisielt navnBjørnøen AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer927827948
Etablert3. juni 1918[1]
Eier(e)Nærings- og handelsdepartementet
MorselskapKings Bay
Eierandel iBjørnøya
HovedkontorNy-Ålesund
LandNorge

Bjørnøen AS eier all grunn og noen kulturhistoriske bygninger på Bjørnøya. Selskapets formål er å ivareta drift og utnyttelse av selskapets eiendommer. I/S Bjørnøen Kulkompani ble stiftet 3. juni 1918 av et stavangersk konsortium med Arne Haabeth i spissen. Selskapet ble overtatt av den norske stat i 1932 og ble i 1967 administrativt underlagt Kings Bay AS, som også leverer forvaltningstjenester til selskapet. Deler av statstilskuddet til Kings Bay overføres til drift av Bjørnøen. Selskapet har samme styre og administrerende direktør som Kings Bay og har ingen ansatte.

Meteorologisk institutt ved Vervarslinga for Nord-Norge leier grunn til en meteorologisk stasjon på Bjørnøya. I tillegg har Vervarslinga det koordinerende ansvaret for de vitenskapelige aktivitetene på eiendommen de leier på øya.

Bjørnøya naturreservat ble opprettet 16. august 2002. Fredningen omfatter hele øya med unntak av et mindre landareal. Sysselmesteren på Svalbard er forvaltningsmyndighet og har oppsynsansvaret i naturreservatet. Forskningsaktivitet på øya er noe økende, dels som en følge av de nye fredningsbestemmelsene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]