Bjørkevårmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørkevårmåler
Nomenklatur
Archiearis parthenias
(Linnaeus, 1761)
Populærnavn
bjørkevårmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektArchiearis
Økologi
Habitat: overalt der det vokser bjørk
Utbredelse: Palearktis, i Norge over hele landet

Bjørkevårmåler (Archiearis parthenias) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne arten, som finnes over hele Norge, flyr tidlig på våren i solskinn. Den svermer mellom trekronene og kommer ikke så ofte ned til bakken. Den ligner på slektningen ospevårmåler (Archiearis notha), men skilles lettest fra denne på at forvingene er mer kontrastrikt tegnede i mørkbrunt og hvitt.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 35 mm), nokså robust måler. Da den mest holder seg oppe i trekronene får man sjelden sett den på nært hold, men en middelsstor, brun sommerfugl som flyr rundt mellom bjørketrærne i solskinn i april er sannsynligvis denne arten. Kroppen er kledt med lange, oppstående hår som gir den et nokså rufsete utseende. Antennene er sagtakkede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er noe kraftigere og lysere på farge (mørkbrun, ikke svart) enn hos ospevårmåleren. Forvingen er arvtundet trekantet, mørkbrunt spraglete med et ufullstendig, nokså bredt, hvitt tverrbånd i den ytre halvdelen, utenfor dette med en hvit flekk ved fremkanten. Bakvingen er oransje med smal, mørkbrun ytterkant (smalere enn hos ospevårmåleren), en stor, firkantet, brun flekk som går ut fra innerkanten og en liten, oval flekk foran denne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til bjørk (Betula spp.), som er larvenes næringsplante. Den overvintrer som puppe. Den flyr alltid tidlig om våren, men tidspunktet vil variere med breddegrad og høyde over havet. I lavlandet i Rogaland kan den være på vingene alt i mars, mens den i fjellbjørkeskogen kan fly så sent som begynnelsen av juni. Bjørkevårmåleren er dagaktiv, og flyr bare i solskinn. Når den ikke flyr, kan den sitte og sole seg på en kvist.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Mellom- og Nord-Europa, og videre østover gjennom Russland til Japan. I Norge forekommer den over hele landet og er vanlig de fleste steder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]