Bjørkesevjeblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørkesevjeblomsterflue
Nomenklatur
Brachyopa dorsata
Zetterstedt, 1837
Populærnavn
bjørkesevjeblomsterflue
Hører til
Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone
utbredt i nesten hele Norge.

Bjørkesevjeblomsterflue (Brachyopa dorsata) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er den vanligste arten i slekten Brachyopa i Norge, de fleste av de andre er sjeldne. Den finnes over hele landet, men er sjelden på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (6–9 mm), gulbrun blomsterflue. Hodet er forholdsvis lite med nakne fasettøyne som møtes i pannen hos hannen, men ikke hos hunnen. Antennene er forholdsvis store, det tredje leddet nesten sirkelrundt, gulaktig. Kroppen er lite påfallende håret. Thorax har fire mørkere (grålige) lengdestriper på ryggen, de på sidene er avbrutt over vingefestet. Bakkroppen er pæreformet, gulbrun med mørk midtstripe. Beina er gulbrune og slanke. Vingene er glassklare med lysbrunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i ofte ganske tett skog, gjerne blandingsskog. Larven utvikler seg i nylig død ved, der det er gjærende sevje, gjerne mellom barken og veden. Denne artehn besøker sjelden blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i den palearktiske sone fra Norge i vest til Stillehavet i øst. I Norge forekommer den over det meste av landet, men mangler ytterst ved kysten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]