Lepturalia nigripes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bjørkeblomsterbukk»)
Lepturalia nigripes
Nomenklatur
Lepturalia nigripes[1]
(De Geer, 1775)
Populærnavn
(bjørkeblomsterbukk)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektLepturalia
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

RE — Regionalt utdødd
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: Skog. Larver i døde bjørker.
Utbredelse: Europa, i Norge trolig utdødd.

Lepturalia nigripes er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den har ikke normert navn fra Artsdatabanken, men bjørkeblomsterbukk er foreslått. I Norge er den funnet på Østlandet for over 100 år siden, men er trolig utdødd i dag.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (13–18 mm), slank trebukk, svart med gulbrune dekkvinger. Den kan ligne en del andre arter, men er større enn de fleste av dem. Antennene er mørke og vel halvparten så lange som kroppen. Hodet er ganske bredt, med rettvinklede bakhjørner og kraftig innsnørt hals. Pronotum er lengre enn bredt, matt svart, kledt med oppstående, lyse hår. Dekkvingene er ensfarget gulbrune, litt bredere enn pronotum ved roten, med avrundede skuldre. De dekker ikke bakkroppsspissen helt. Beina er lange og svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i stående (gadd) bjørker som har vært døde i noen år. De bør ha hard yteved, men råtten kjerneved, og bør være soleksponerte. Trær som er drept av skogbranner ser ut til å være attraktive. Larven borer dypt inn i veden og utviklingen tar minst tre år. De voksne insektene er aktive i juni-juli. De besøker ikke blomster like hyppig som mange andre Lepturinae, men kan av og til finnes på åpne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det østre og sørøstre Europa fra Nord-Sverige i nord til Romania i sør. I Norge er det noen få, gamle funn fra Østlandet, men arten er trolig utdødd i landet i dag. Den forekommer også i det nordlige Asia øst til Stillehavet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Arten er den eneste i slekten Lepturalia.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 27. februar 2022. Besøkt 27. februar 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Lepturalia nigripes for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 26. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]