Biutiful

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Biutiful
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2010
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Biutiful er en meksikansk film fra 2010. Den er regissert av Alejandro González Iñárritu, har Javier Bardem og Maricel Álvarezi i hovedrollene, og ble filmet i Barcelona. Dette er Iñárritus første film på spansk siden hans regi-debut Elskede kjøtere.

Bardem vant prisen for beste mannlige hovedrolle på filmfestivalen i Cannes 2010.

Handling[rediger | rediger kilde]

Uxbal bor i en nedslitt, gammel leilighet i Barcelona med sine to små barn, Ana og Mateo. Han er skilt fra deres mor Marambra, som lider av alkoholisme og bipolar lidelse, og er prostituert. Etter å ha vokst opp som foreldreløs har Uxbal ingen annen familie enn sin velstående bror Tito, som jobber i byggebransjen. Uxbal tjener til livets opphold ved å skaffe arbeid for ulovlige innvandrere, en gruppe kinesere som lager design-varer som afrikanske leverandører deretter selger. Når Uxbal får diagnosen prostatakreft, og han bare har noen måneder igjen å leve, faller verden gradvis fra hverandre. Uxbal begynner først med cellegift, men han avslutter senere behandlingen.

De kriminelle afrikanerne Uxbal kjenner blir arrestert av politiet. Når en av dem blir deportert tilbake til Senegal, tilbyr Uxbal hans kone Ige og baby-sønn et rom i leiligheten hans. Ettersom kineserne nå står uten arbeid, formidler Tito en avtale for å få dem ansatt ved et byggeplass. Imidlertid dør nesten alle av dem om natten av karbonmonoksid-forgiftning. Et forsøk fra en menneskesmugler på å dumpe likene i havet mislykkes, når likene skylles opp ved kysten kort tid senere. Dette forårsaker en media-sensasjon. Uxbals helse forverres. Når hans død nærmer seg, innser han at det ikke vil være noen som tar seg av barna hans når han er borte. Han gir alle sparepengene sine til Ige, og ber henne passe på barna etter hans død. Hun går med på dette, men bestemmer seg senere for å bruke pengene til å returnere til Afrika.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]