Binh Xuyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Binh Xuyen

Bình Xuyen, ofte knyttet til sin beryktede leder general Lê Văn Viễn, var en selvstendig militær styrke i Staten Vietnams hær.

Organisasjonen oppsto på 1920-tallet på grunnlag av en rekke kriminelle grupper under ulike ledere med ulike formål. I kolonitiden var de under beskyttelse av de hemmelige franske tjenestene, og kunne da organisere et monopol, særlig for opiumshandelen i det sørlige Vietnam, mens de også effektivt bekjempet kommunistiske grupper som utfordret deres virksomhet.

På sitt høydepunkt var Binh Xuyen dypt innblandet i organisert kriminalitet i Saigon, og keiser Bảo Đại ga dem i 1955 kontrollen over den nasjonale politistyrken. Statsminister Ngô Đình Diệm i Staten Vietnam forlangte at denne politistyrken skulle komme under kontroll av den nasjonale regjeringen. For å tvinge sitt krav igjennom, gikk Diem 27. april 1955 til militære angrep mot styrkene fra Binh Xuyen, og Staten Vietnams hær slo Binh Xuyen i løpet av en uke. Dette resulterte i at Binh Xuyen ble endelig slått, den private hæren ble lagt ned og politistyrken ble tilbakeført til statlig kontroll.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]