Bill Bailey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bailey på Glastonburyfestivalen 2007

Bill Bailey (født 1964 som Mark Bailey) er en engelsk komiker og musiker.

Bailey var født og oppvokst i Bath i England. Etter å ha fullført King Edward's School i Bath, studerte han videre ved London College of Music. I 1989 dannet han gruppen The Rubber Bishops sammen med Martin Stubbs, og i 1994 skrev og fremførts han forestillingen Rock sammen med Sean LockEdinburgh Fringe. Året etter opptrådte han alene med forestillingen Bill Bailey's Cosmic Jam, som ble en stor suksess og som senere ble filmet for Channel 4. Showet inneholdt Baileys unike stand-up musikk-form. Han forteller anekdoter samtidig som han fremfører musikk på flere instrumenter som gitar, keyboard og trommer.

Året etter kunne han forlate Edinburgh med en «Festival Critics Award» og en nominasjon til «Perrier Award». De to neste årene hadde han fler utsolgte show i London og rundt i England, og i 1998 fikk han sitt eget TV-program Is It Bill Bailey?. Programmet besto av stand-up, musikk og sketsjer og varte i en sesong.

Bailey fortsatte å turnere, sist i 2003/2004 med showet Part Troll. I tillegg har han dukket opp i flere britiske TV-serier, som Ei selsom sjappe og Speisa. Han er også lagkaptein i spørreprogrammet Never Mind the Buzzocks.

Han har utgitt tre show på DVD. Bewilderness fra 2000, Part Troll fra 2004, og i 2005 ble Cosmic Jam også sluppet på DVD. Sistnevnte inneholdt også en Direcor's Cut av Bewilderness-showet. Det har også blitt gitt ut fire Bailey-album. Part Troll, som er et opptak av nevnte turne, Bewilderness New York, Bewilderness (samlealbum fla flere forskjellige show som man kunne kjøpe etter opptredenene hans) og The Ultimate Collection...Ever! (Bewilderness-albumet med et ekstraspor).

TV og filmoopptredener[rediger | rediger kilde]