Bildet av Dorian Gray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bildet av Dorian Gray
orig. The Picture of Dorian Gray
Forfatter(e)Oscar Wilde
SpråkEngelsk
SjangerRoman; Psykologisk
Utgitt1891
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Kagge Forlag
Oversetter(e)Ragnar Kvam (1959)
Kari og Kjell Risvik (2004)
Sider231

Bildet av Dorian Gray (engelsk The Picture of Dorian Gray) er en roman av den engelske, irskfødte forfatteren Oscar Wilde, første gang publisert et magasin i 1890 og gitt ut i bokform i 1891. Det er Wildes eneste roman.

I forordet til førsteutgaven skriver forfatteren at «Det finnes ikke noe slikt som en moralsk eller umoralsk bok. Bøker er godt skrevet, eller dårlig skrevet. Det er alt.» Dette regnes som Wildes svar til en mengde kritikeres tolkning av boken, som i sin tid fikk kraftig kritikk for å være umoralsk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken er en roman om besettelse og skildrer en vakker, ung mann hvis utskeielser setter merker på det portrettet som er blitt malt av ham, mens han selv forblir like inntagende, ung og vakker. Etter hvert blir hans liv mer og mer en dobbelttilværelse. Maleriets forfall kan på mange måter regnes som et symbolsk tegn for en type menneskers liv, og ønsker. Særlig er «Lord Henry»s rollefigur interessant, om personer som eksperimenterer med andres liv. Det er blitt hevdet at boken er et kunstnerportrett og samtidig forfatterens skjulte selvbiografi.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Wildes mor var henrykt over sønnens roman, og William Butler Yeats kalte den «en vidunderlig bok». Ellers var kritikken for det meste negativ. The Chronicle kritiserte romanens «kvinnfolkaktige frivolitet, utstuderte uoppriktighet, teatralske kynisme, flåsete filosofering, og det giftige kjølvannet av grell vulgaritetSt. James Gazette mente at boken burde forbys, og «kjedelig» var den også. Wildes følelser for sin kone gjenspeiles kanskje i Dorian Greys kalde betraktning: «Det er alltid noe latterlig ved følelsene hos mennesker man ikke elsker lenger[1]

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Romanen tolkes ofte som en kritikk av menneskets evige jakt på skjønnhet og «evig» ungdom, spesielt rettet mot dandy-kulturen i Viktoriatidens Storbritannia. Romanen er like aktuell i dag som da den kom ut i 1890, spesielt rettet mot dem som tar plastisk kirurgiske operasjoner og slanker seg, som kan regnes som dagens dandyer. Romanen beskriver godt hvordan personer som er opptatt av skjønnhet og «evig» ungdom ser på seg selv, dem rundt seg og problemene som oppstår når deres selvbilde blir knust.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1923Samlaget i Johs. A. Dales nynorske oversettelse med tittelen Dorian Gray. Den første fullstendige utgaven kom i 1932Nasjonalforlaget med tittelen Portrettet av Dorian Gray, oversatt av Martin Gran. Siden den gang er romanen blitt oversatt flere ganger med tittelen Bildet av Dorian Gray. De mest kjente er Ragnar Kvams oversettelse fra 1959 og Kari og Kjell Risviks oversettelse fra 2004.

Illustrerte utgaver[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

  • Albert Lewin: Bildet av Dorian Gray (1945). Hurd Hatfield som Dorian Gray.
  • Glenn Jordan: The Picture of Dorian Gray (1973) (TV-serie). Shane Briant som Dorian Gray.
  • Stephen Norrington: The League of Extraordinary Gentlemen (2003). Stuart Townsend som Dorian Gray.
  • David Rosenbaum: The Picture of Dorian Gray (2004). Josh Duhamel som Dorian Gray.
  • Duncan Roy: The Picture of Dorian Gray (2006). David Gallagher som Dorian Gray.
  • Oliver Parker: Dorian Gray (2009). Ben Barnes som Dorian Gray.
  • John Logan: Penny Dreadful (2014-)(TV-serie). Reeve Carne som Dorian Gray.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Barbara Belford: Oscar Wilde - a certain genius (s. 174-75), forlaget Bloomsbury, London 2000, ISBN 0-7475-5027-1