Bikirer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bikirer
Polypterus senegalus
Polypterus senegalus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Polypteridae,
Polypteriformes,
Cladistia
Norsk(e) navn: bikirer
Hører til: Bruskganoider,
strålefinnede fisker,
virveldyr
Antall arter: 16
Habitat: brakk- og ferskvann
Utbredelse: Nigeria, Kamerun, Zaire
Delgrupper:

Bikirer er en gruppe strålefinnede fisker og eneste undergruppe av Polypteriformes. Sammen med stører blir de ofte klassifiseri en egen gruppe (bruskganoider) på grunn av de harde skjellene. Bikirer er en gammel og delvis meget primitiv fiskegruppe.

De har tykke, harde skjell bestående av solide beinskjell dekket med ganoin som gir dem et emaljeaktig utseende. På ryggen har de 8-15 småfinner i stedet for en enkel ryggfinne. Hver av disse har en skarp pigg. Kjevestrukturen ligner mer på tetrapoder enn på egentlige beinfisker.

Svømmeblæren fungerer som rudimentære lunger, og gjør dem i stand til å hente oksygen fra luften når de er i oksygenfattige vann. Maksimal lengde blant disse artene er rundt 90 cm, skjønt de færreste blir lengre enn 30 cm. Finnene sitter på distinkte utvekster, tilsvarende som finnene hos kjøttfinnefisker.

Bikirer er populære fisk i offentlige og store private akvarier. De er rovfisker, men er ellers fredelige og relativt rolige. De holder seg stort sett på bunnen, og er gode naboer for andre arter som er store eller raske nok til å ikke regnes som bytte. Noen akvarister har observert at harniskmaller kan angripe bikirer og suge seg fast på huden deres.

Arter som finnes i Norge[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen arter fra denne gruppen naturlig i Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Polypteridae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Polypteridae – detaljert artsinformasjon

Litteratur[rediger | rediger kilde]